Klimaatactivisme in Nederland wel gehoord

Klimaatactivisme in Nederland wel gehoord

Foto via Pexels door N. Jilderda

Op vrijdag 22 april, begint de Dag van de Aarde waarbij meer aandacht wordt gevraagd voor het klimaat en milieu. Het is de bedoeling dat dit op een positieve en vredige manier gebeurt. Klimaatactivisten staan bekend om hun bijna agressieve manier van demonstreren. In een interview van 12 april in talkshow Good Morning Britain stelde klimaatactiviste Miranda Whelehan dat dit noodzakelijk is omdat er anders niet wordt geluisterd.

De uitzending van het programma kwam in opspraak door het interview met Whelehan en presentator Richard Madeley. Het interview werd vergeleken met de satirische Netflix-film ‘Dont Look Up’. De film met Jennifer Lawrence en Leonardo DiCaprio verteld het verhaal over twee wetenschappers die een enorme asteroïde ontdekken die op de aarde afstormt. Deze asteroïde kon in de film zorgen voor een mogelijke uitroeiing van al het leven op de planeet. De twee wetenschappers worden vervolgens geïnterviewd in een talkshow waarbij hun serieuze zorgen en wetenschappelijke data wordt afgewimpeld als te zwaar nieuws door de presentatoren. Dit laatste is voor veel mensen een herkenbare situatie met het interview in Good Morning Britain. In het interview worden Whelehan’s wetenschappelijke claims en noodkreten namelijk kinderachtig genoemd. Whelehan zat daar om te spreken over de manier waarop klimaatdemonstraties worden uitgevoerd.

Youth For Climate

Gelukkig worden klimaatdemonstraties in Nederland vaak wel serieus genomen. De Nederlandse stichting Youth For Climate ervaart een fijne communicatie met de overheid en vele politici. Wij spraken hierover met Bart Hemmes. Hij is voorzitter van de klimaatorganisatie Youth For Climate.

De stichting houdt zich bezig met de klimaatproblematiek. Zij willen vooral jongeren en de politiek bewust maken van deze problematiek. Hun website stelt dat ze, door veel jongeren te betrekken, de generatie die het verschil gaat maken, vertegenwoordigen.

Daarnaast hebben zij verschillende standpunten waar zij zich voor in zetten. Ze vinden dat door de klimaatcrisis verhoudingen scheef zijn. Zo hebben de arme landen het meeste last van de klimaatveranderingen terwijl rijke landen het meeste bijdragen aan de problematiek. Ook willen zij dat de vleesconsumptie omlaaggaat en ’fast fashion’ in de ban moet. Daar tegenover willen ze meer groene energie en gebruik van het openbaar vervoer. Ook kijken zij naar nieuwe energievoorzieningen zoals kernenergie. Tot slot willen ze mensen bewust maken van hun afval. Door minder te consumeren en meer te hergebruiken hopen ze bij te dragen aan de vermindering van vervuiling. Toch zijn er volgens Hemmes nog enorm veel veranderingen nodig om de planeet te redden. Naast deze standpunten zet Youth For Climate zich ook in voor het vergroten van de kennis en betrokkenheid van jongeren bij de klimaatproblematiek en willen ze de invalshoek van de klimaat beweging positiever maken.

Politieke agenda

Op Prinsjesdag 2021 kondigden het kabinet aan om € 6,8 miljard extra uit te geven aan klimaatmaatregelen. Hierbij gebruiken ze de Klimaatwet uit 2019 en het Klimaatakkoord uit 2016 als basis voor hun aanpak. De miljarden gaan naar subsidies om mensen te helpen bij verduurzaming, duurzame energie en andere technologieën die de CO2-uitstoot verlagen, de energie-infrastructuur van de toekomst, maatregelen voor minder CO2 in de industrie en voor de uitvoering van bestaande afspraken uit het Klimaatakkoord. Om een van de eerste klimaatdoelen de behalen is er volgens het kabinet extra inspanning nodig. Dit doel is om in 2030 49% minder CO2-uitstoot te hebben ten opzichte van 1990.

Het Planbureau voor Leefomgeving plaatste op 4 april een nieuwsbericht over de klimaatactie met betrekking tot het Klimaatakkoord. Met behulp van vijf Nederlandse klimaatexperts maakte het IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, een rapport over het doel van het Klimaatakkoord. Ook zij stellen dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen om onder de maximale stijging van anderhalve graad te blijven.

Om de klimaatdoelen te halen moeten er nog veel dingen gebeuren volgens de overheid, Youth For Climate en het IPCC. Youth For Climate stelt dat om de urgentie te behouden mensen moeten worden betrokken bij de problematiek. Zo creëer je bewustwording over de klimaatveranderingen en zet je aan tot actie. Met behulp van objectieve en feitelijke berichtgeving binnen de media kunnen dit soort onderwerpen aan het licht komen. Uiteindelijk is het aan de overheid om de grote veranderingen door te voeren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.