GroenLinks grootste partij van gemeente Utrecht

GroenLinks grootste partij van gemeente Utrecht

Maartje Vermeulen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 kwam GroenLinks, net als de verkiezingen ervoor, eruit als grootste partij van gemeente Utrecht met 18,5% van de stemmen. Maartje Vermeulen is na de laatste verkiezingen dan ook lid geworden van de gemeenteraad in Utrecht voor GroenLinks. De gemeenteraad van Utrecht bestaat uit 45 raadsleden en deze zijn vergeven aan 450 kandidaten die verkiesbaar waren. De fractie van GroenLinks bestaat uit negen leden, waarvan Julia Kleinrensink de fractievoorzitter is.

Vermeulen is sinds 2020 lid geworden van de partij. Ze wilde de politiek in, omdat ze bij veel verschillende partijen betrokken is. Haar kinderen zitten zowel op school als op een kinderdagverblijf en zelf is ze ook nog docent op het HBO. Daarbij heeft ze zelf ook een lange tijd gestudeerd en weet ze daarom goed hoe dat is en welke zaken daarbij komen kijken. Hierdoor is ze erg betrokken bij het onderwijs en wordt ze vaak geconfronteerd met verschillende problemen en vraagstukken.

Ze vond daardoor dat veel dingen beter of anders konden, met name dat er door de overheid te weinig aandacht wordt gestoken in het onderwijs en de jongeren. Vermeulen vindt dat er op landelijk gebied meer oog mag zijn voor deze groep, “het onderwijs is de basis van het leven”. Om die reden wilde ze zich verkiesbaar gaan stellen, zodat zij verandering kan gaan brengen. Het spreekt dan ook bijna voor zich dat tot haar politieke portefeuille het onderwijs behoort. Ze heeft gekozen om lid te worden van de partij GroenLinks, omdat ze altijd al op deze partij stemde sinds dat ze mocht stemmen. Maar ook omdat ze onderwerpen als het milieu, verduurzaming en de aarde erg belangrijk vindt. Ze vindt dat we samen op deze wereld leven en daarom ook samen zuinig moeten zijn op deze aardbol en dat samenleven ziet ze voornamelijk terug bij GroenLinks.

Het takenpakket van de oorspronkelijk uit Tilburg komende politicus is voor namelijk het controleren van het college van burgemeester en wethouders. Alle voorstellen die gedaan worden moeten langs de gemeenteraad voordat ze doorgevoerd kunnen worden. Net zoals dat bij het kabinet en de Tweede Kamer gaat op landelijk niveau. Verder vergaderen ze binnen de gemeenteraad en stellen ze vragen aan de gemeente. Wanneer er iets gebeurt of wanneer ze ergens meer van willen weten.

Vermeulen zegt op site van GroenLinks dat contact en verbinding voor haar heel belangrijk zijn. “In de gemeente, in de wijk en tot de speeltuin aan toe. Ik geloof in een diverse, inclusieve samenleving die contact en verbinding bevordert.  Een samenleving waar mensen samen tot oplossingen komen en elkaar helpen, inspireren en aan het denken zetten.” Verder zijn haar doelen als politicus dat ze goed onderwijs wil verzorgen voor iedereen en wil ze gelijke kansen creëren voor iedereen. Daarmee bedoelt ze met name de grote kloof tussen arm en rijk, iedereen zou moeten kunnen genieten van de rijkheid van ons land.

Zoals al even voorbijkwam is Vermeulen niet alleen raadslid, maar is ze ook inmiddels al elf jaar docent op de hogeschool in Utrecht. Ze geeft ethiek en recht op de opleiding HBO-rechten. Ook begeleidt ze studenten bij het schrijven van hun scripties en geeft ze nog andere colleges, zoals over de totstandkoming van de toeslagenaffaire. Ze denkt dat haar baan als docent goed te combineren is met haar rol als gemeenteraadslid, omdat er binnen de gemeenteraad vaak onderwerpen of woorden langs komen waar zij al meer ervaring mee heeft.

Kortom, Maartje Vermeulen is erg betrokken binnen het Utrechtse leven en heeft ook erg veel ervaring en affiniteit met de politiek. Ze is erg gedreven en kan dan ook een doorgronde mening vormen over de onderwerpen die besproken worden. We zullen zien in hoeverre dat Vermeulen haar doelen die ze gesteld heeft uit laat komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.