Stijging biologische wijnboerderijen Frankrijk

Stijging biologische wijnboerderijen Frankrijk

Foto: Pixabay

De wijnsector is voortdurend in beweging. Dat bleek afgelopen week maar weer eens toen de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding een report uitbracht over de huidige staat van de wijnsector wereldwijd. In het rapport spreekt de president van de OIV, Luigi Moio, over de nieuwe ontwikkelingen die in de wijnbranche gaan komen. Deze miljardenbranche gaat te maken krijgen met klimaatverandering, duurzame ontwikkelingen en nieuwe ecologische agrarische benaderingen. Het blijkt dat de focus van de nieuwe ontwikkelingen voornamelijk bij het klimaat liggen.

 

Biologische producten

De focus van het klimaat valt ook op als we naar grote wijn producerende landen gaan kijken zoals Frankrijk. Eerder blijkt al uit een rapport van het bureau AgenceBio namelijk dat Frankrijk op dit moment de grootste producent is van biologische wijnen wereldwijd. Hier werd twee jaar geleden een totale oppervlakte van 137.000 hectare biologische wijngaarden geteld, wat een stijging van 22 procent tegenover het jaar daarvoor betekende. De onderzoekers van het bureau AgenceBio stellen dat Franse consumenten een grote interesse hebben voor biologische producten en hierin ook een stijging te zien is. In 2015 kocht ongeveer 38 procent van de Franse bevolking biologische producten, maar dat percentage ligt vijf jaar later al rond de 55 procent.

Omzet

De omzet van biologische wijnen in Frankrijk kende de laatste jaren dan ook niks anders dan groei. In 2020 werd er een gemiddelde inkomst van 1,1 miljard euro gedraaid, wat een jaarlijkse groei van 13 procent betekende. Dit terwijl de wijnconsumptie van biologische wijnen in het land relatief laag ligt. Biologische wijnen vertegenwoordigen rond de 4,7 procent van de totale wijnconsumptie.

Domaine La Lande

De biologische wijnproductie sprak ook de twee broers Robert en Albert Hamminga uit Nederland aan. De familie Hamminga heeft al jaren een wijnboerderij uit Frankrijk in bezit, maar maken er geen gebruik van. Nadat de ouders van de broers de boerderij te koop willen zetten besluiten zij het land te kopen en de wijnboerderij weer op te starten. Eerst begonnen zij met normale landbouw, maar na de vele ontwikkelingen rondom biologische landbouw in Frankrijk besluiten ook zij over te gaan naar een biologische werkwijze.

Biologische landbouw

De biologische landbouw is niet altijd gemakkelijk en brengt wat problemen met zich mee. De ziektes kunnen minder goed bestreden worden, waardoor niet altijd alle oogst van druiven gebruikt kan worden voor de productie van wijn. Vorig jaar heerste er ook ziektes op de wijngaarden, waardoor vele wijnen niet geproduceerd konden worden. Toch zijn de broers blij met wat zij op Domaine La Lande doen. Het idee van een eerlijk en groen product maken, waarbij de kwaliteit voorop staat is het belangrijkste van de broers.

De consument

De consument blijft altijd sceptisch over biologische producten, want wanneer is biologisch nou echt biologisch. In Frankrijk gelde er andere regels over biologische certificaten dan in Nederland. In Frankrijk worden deze labels uiterst serieus genomen en wordt gesjoemel hiermee uitermate streng aangepakt. Een ander verschil met Nederland is de consument in Frankrijk. Zij hebben juist behoefte aan biologische producten en zijn ook bereid om hier een stuk meer voor te betalen. Belangrijk vindt Robert Hamminga van Domaine La Lande, want kwaliteit van de wijn staat voor hem voorop.

Robert Hamminga

In de uitzending van vandaag spraken presentatoren Teun Ros en Remy Libbenga met Robert Hamminga over de biologische landbouw in Frankrijk. Robert vertelt over de geschiedenis van Domaine La Lande en over het belang van de biologische werkwijze. De consument in Frankrijk en de werkwijze van biologische landbouw in Frankrijk komen ook aan bod. Luister hieronder het fragment met Robert Hamminga over de biologische wijnboerderij in Frankrijk terug.

Over de auteur

Sterre Petter

Mijn naam is Sterre Petter, studente aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Utrecht. Door deze opleiding leer ik mijn talenten in het journalistieke vak te ontwikkelen. Hierbij focus ik mijzelf vooral op mijn schrijfvaardigheden. Benieuwd naar mijn verhalen? Neem dan vooral een kijkje op mijn website.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.