Beperkingen vrouwenrechten in Afghanistan

Beperkingen vrouwenrechten in Afghanistan

Op 7 mei maakt Haibatullah Akhundzada bekend dat vrouwen in Afghanistan vanaf nu verplicht zijn het gehele gezicht en lichaam moeten bedekken. ‘Ze moeten een boerka dragen die hen van hun hoofd tot hun tenen bedekt, wat traditioneel en respectvol is’ aldus de belangrijkste geestelijk leider van de Taliban. Dit is een van de zwaarste beperkingen die zijn opgelegd voor vrouwen, sinds dat de Taliban in augustus vorig jaar opnieuw aan de macht kwam in Afghanistan.

De strenge beperkingen voor vrouwenrechten zijn niet meteen verplicht na de terugkeer van de extreem conservatieve Islamitische beweging. Vrouwen moesten wel een hijab dragen, wat betekent dat ze ten minste hun haar moesten bedekken. Vooral in de grote steden droegen veel vrouwen tot nu toe alleen een hoofddoek, maar inmiddels is dat niet meer voldoende.

Wie zich niet aan de boerkaverplichting houdt, brengt familieleden en vrienden in gevaar. Als een vrouw geen boerka draagt, wordt haar vader of een ander mannelijk familielid persoonlijk gewaarschuwd, ontslagen van zijn werk of zelfs drie dagen gevangengezet. Nadat ze in augustus de macht overnamen, beloofden de taliban vrouwenrechten te zullen respecteren, maar hier ontstond al veel twijfel over. Na één week aan de macht te zijn drongen de Taliban erop aan dat vrouwen zo veel mogelijk thuis moesten blijven. Als vrouwen meer dan 72 kilometer van huis willen reizen, kan dit niet meer zonder begeleiding een mannelijk familielid. Ook kunnen ze het land niet verlaten zonder begeleiding. In maart was er sprake van dat scholen voor meisjes en vrouwen zouden heropenen, maar op de eerste schooldag werden ze teruggestuurd naar huis. Aletta André is correpondent in Zuid-Azië en vertelt over de huidige situatie in het teken van vrouwenrechten in Afghanistan.

Over de auteur

Claire Daemen Daemen

Hoi! Mijn naam is Claire Daemen. Neem een kijkje in mijn publicaties, als je tips of kritiek hebt hoor ik het graag! E-mail: clairedaemen.daemen@student.nl Telefoon: 0641825907 Groetjes Claire

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *