Aantal huidkanker patiënten neemt schrikbarend toe; insmeren met zonnebrand super belangrijk

Aantal huidkanker patiënten neemt schrikbarend toe; insmeren met zonnebrand super belangrijk

Bescherm je zelf goed tegen de zon, want de zon kan erg gevaarlijk zijn voor je huid. De uv-stralen van de zon zijn namelijk een grote veroorzaker van huidkanker. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Geen enkele kankersoort kende op 20 jaar zo’n enorme stijging.

Verbranden
Veel mensen willen een lekker bruin kleurtje wanneer de zon schijnt en smeren daarom geen of een te lage factor zonnebrandcrème op hun huid. Ook wanneer ze zien dat de huid rood wordt, komt er bij veel mensen de gedachte; ‘Ach, dat is morgen dan lekker bruin.’ Verbranden doet niet alleen onwijs veel pijn, maar daarnaast brengt ook een enorme schade aan. Verbranding door de zon is een reactie van je huid op de uv-stralen. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood en hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Als je als kind veel bent verbrand, vergroot dit je kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

Zonnebrandcrème
Iedereen heeft zonnebrandcrème nodig. Of je nu een witte huid hebt, een bronskleurige of een donkere huidskleur: iedereen moet zijn huid beschermen tegen de zonstralen. Je hebt verschillende soorten zonnebrandcrèmes. Ze beschermen je tegen zonneverbranding en verkleinen hiermee de kans op huidkanker. Zonnebrandcrème kun je verdelen in twee categorieën. De eerste is zonnebrand met chemische zonnefilters. Hierbij absorberen de moleculen de straling en zetten de energie om in een onschadelijke vorm. Het nadeel van chemische filters is dat ze instabiel zijn in combinatie met Uv-licht. Dit betekent dat de bescherming vermindert als deze wordt blootgesteld aan de zon. De tweede variant is zonnebrand met minerale zonnefilters. Hierbij bevat het product twee anorganische stoffen; titaniumdioxide en zinkoxide. De ingrediënten werken als een soort spiegel en zorgen voor reflectie en verstrooiing van het Uv-licht.

Zonnebrandcrème factor
De SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoeveel UVB-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Uv B-straling veroorzaakt een verbrande opperhuid die rood wordt, en draagt bij aan de kans op huidkanker. De factor van zonnebrand is kort gezegd de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Als je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden, dan zou je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten verbranden. Voorwaarde is wel dat je dan elke 2 uur je insmeert met die zonnebrand met SPF 30. Hoe lichter je huidskleur en lastiger je bruin wordt, hoe hoger de beschermingsfactor die je nodig hebt. Het verschil tussen factor 15, 30 en 50 lijkt misschien klein, maar bij factor 15 komt er nog 7% straling door het filter en bij factor 50 is dat nog maar 2%. Dat is dus wel ruim 3 keer minder.

Stijging huidkanker
Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Huidkanker is nu de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2021 werd er bij 124.000 patiënten kanker vastgesteld. In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van te veel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank. De aankomende jaren zal het aantal huidkanker patiënten nog meer toenemen blijkt uit een rapport van de Nederlandse Kankerregistratie die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Kleurtje zonder de zon
Als je wel een bruin kleurtje wilt, maar niet het risico wilt lopen om huidkanker te krijgen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Als eerst kun je de blootstelling aan de zon opbouwen. Gewoon blijven insmeren, want een zonnebrandcrème kan nooit volledig de uv-straling blokkeren. Je huid krijgt dus altijd te maken met wat straling en daardoor zul je vanzelf wel een kleurtje krijgen. Verder kunnen ook bepaalde groente- en fruitsoorten een brons kleur aan je huid geven. Eigenlijk zitten alle soorten groente en fruit die vol carotenoïden. Deze stofjes hopen zich namelijk op in je huid, waardoor ze de kleur iets kunnen beïnvloeden. Als laatste kan je voor een bruin tintje ook altijd zelfbruiner gebruiken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.