Demonstranten willen het recht op abortus in Nederland beschermen

Demonstranten willen het recht op abortus in Nederland beschermen

Op zaterdag 7 mei demonstreerden honderden mensen tegen de mogelijke afschaffing van het abortusrecht in de Verenigden Staten. In dezelfde week lekte een ontwerpbesluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit. Hier reageerden de demonstranten op. Zij willen solidariteit tonen met vrouwen in de VS en pleiten ervoor dat vrouwen ‘baas in eigen buik’ mogen zijn.

Abortusrecht in VS
Als het besluit definitief wordt, zou het federale recht op abortus teruggedraaid moeten worden. Dit recht ligt al sinds 1973 vast. De verwachting is dat dan in met name conservatieve staten abortus na zes weken wordt verboden. Vaak weten vrouwen dan nog niet dat ze zwanger zijn. Als Amerikaanse staten abortus verbieden, moeten vrouwen die een abortus willen naar een kliniek buiten hun staat. Soms moeten ze dan meer dan duizend kilometer reizen, wat zeker voor vrouwen met een kleinere portemonnee vaak niet mogelijk is. De Amerikaanse website Politico publiceerde eerder deze week een conceptbesluit van het Hooggerechtshof om de historische uitspraak Roe versus Wade uit 1973, het fundament van het abortusrecht in de VS, nietig te laten verklaren. Dat zou betekenen dat de abortuswetgeving weer in handen komt van de staten. Veel staten zullen dan naar verwachting de abortuswetgeving aanscherpen of abortus helemaal verbieden. De gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft deze week al een wet ondertekend waarmee het verboden wordt abortussen uit te voeren als er een hartslag van het embryo is waar te nemen; dat is meestal rond de zesde week van de zwangerschap.

Abortus in Nederland
In Nederland worden momenteel een aantal regels rondom abortus aangepast. De Tweede Kamer stemde er eerder dit jaar voor om de wettelijke bedenktijd af te schaffen, en om het mogelijk te maken dat huisartsen een abortuspil voorschrijven. De demonstranten op de Dam wilden ook laten zien dat ze het recht op abortus in Nederland willen beschermen. Volgens de demonstranten zijn er ook hier nog veel dingen rondom abortus niet goed geregeld. Zo staat abortus nog altijd in het wetboek van strafrecht. In Nederland kiezen ieder jaar 30 duizend vrouwen voor een abortus. In de Wet afbreking zwangerschap die is ingevoerd in 1984, staat dat abortus in Nederland is toegestaan tot de 24e week van de zwangerschap. Na die tijd mag een arts een zwangerschap alleen afbreken om zeer zwaarwegende medische redenen.

Kamerleden
Deelnemers aan de demonstratie dragen protestborden met teksten als ‘My body my choice’, ‘Abortion is not a crime’, ‘Keep abortion safe and legal’ en ‘Baas in eigen buik’. Sprekers zijn onder meer GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet en voormalig PvdA-leider Lilianne Ploumen. Vooralsnog kan het recht op abortus rekenen op een betrouwbare kamermeerderheid. Onlangs stemden nog 104 Kamerleden voor het wetsvoorstel van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD dat verstrekking van de abortuspil door huisartsen mogelijk maakt. 24 Kamerleden stemden tegen: enkele PVV’ers, FVD, SGP, Denk, BBB en regeringspartij ChristenUnie. Wel zijn er ook hier mensen die vinden dat bescherming van ongeboren leven zwaarder moet wegen dan het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen.

Anti-abortusactivisten
Abortusklinieken hebben in Nederland te maken met anti-abortusactivisten. Anti-abortusactivisten demonstreren voor de abortusklinieken en vallen vaak bezoekers lastig. Ze achtervolgen vrouwen, spreken ze opdringerig aan en schelden ze uit. Vrouwen komen overstuur de klinieken binnen, nadat ze door de demonstranten enge afbeeldingen onder hun neus gedrukt krijgen en voor moordenaar worden uitgemaakt.

Sanne Lomeijer
Sanne Lomeijer is 19 jaar en is op 24 juni 2021 haar abortus ondergaan. Ze was toen ongeveer 5 weken zwanger. Tijdens haar abortus proces waren er meerdere mensen om haar heen die het weghalen van het kind als enige optie gaven. Zo ook de gynaecologen. Sanne kreeg hierdoor het gevoel dat ze niet echt een keuze had. Ze had een studerende vriend van 21 en ook hij gaf gelijk duidelijk aan dat Sanne en hij op het moment geen kind konden opvoeden. Sanne had liever gezien dat meer mensen haar meer uitleg hadden gegeven over ‘18 zijn en een kind opvoeden’. De protesten die nu rondom abortus spelen zijn voor Sanne moeilijk om te bekijken. Ze vertelt dat ze blij is dat zij de keuze heeft kunnen maken om het kind weg te laten halen, maar ze vind het moeilijk om te zien dat meiden dat misschien later niet meer kunnen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.