In 2022 nog een grote anti-abortus lobby?

In 2022 nog een grote anti-abortus lobby?

ANP KOEN VAN WEEL

Gaat abortus illegaal worden in een groot aantal staten in Amerika? Vorige week lekten er documenten van het hoger gerechtshof uit. In deze documenten werd er gesproken over het uit handen geven van de abortuswetgeving aan de staten zelf. Als de abortuswetgeving straks niet meer landelijk maar per staat gaat worden geregeld, is er een grote kans dat abortus in een groot aantal rechtse staten illegaal wordt. Dit zal ervoor zorgen dat ongeveer vijftig procent van de Amerikaanse burgers geen toegang meer zal hebben tot abortusklinieken. Sociale media ontploffen met protest, zowel in Amerika als hier in Nederland!

Afgelopen zaterdag 7 mei, werd er gedemonstreerd op de Dam. Deze demonstratie werd onder andere georganiseerd door Annemieke van Straalen van de organisatie Baasineigenbuik2022. “We vinden het belangrijk om aan de Amerikaanse activisten te laten zien dat wij ook vinden dat zij daar recht toe zouden moeten hebben. Het is onze manier om solidair te zijn aan hen. Als de wetgeving wordt doorgezet zal dit gaan betekenen dat een groot aantal Amerikaanse inwoners straks geen toegang meer zal hebben tot abortuszorg. Daarnaast zal ook ongeveer 48 procent van de abortusklinieken hun deuren moeten sluiten. Wij vinden dat dit fundamentele recht niet afgenomen kan worden en dat iedereen over zijn eigen lichaam zou moeten beslissen”

Nadat de documenten werden uitgelekt ontstond er een trend op sociale media. Duizenden mensen plaatsen filmpjes met de hashtag #keepyourlawsofmybody. De (meestal) vrouwen deelden de meest gruwelijke gebeurtenissen die hen waren overkomen. Zo deelde een jonge vrouw het volgende verhaal. “Heb je ooit een zwagerschapstest moeten doen in de angst dat je vader de vader van het kind is? Nee? Then keep your laws off my body.”
[Linkje naar de video: https://vm.tiktok.com/ZMLvkXDN8/?k=1]

Bij het protest van afgelopen zaterdag waren meerdere instanties betrokken, zoals Amnesty International, kenniscentrum Rutgers, Woman inc, Ava en Woman’s march. “Naast dat we er staan in solidariteit naar de Amerikanen is het ook heel belangrijk dat de mensen in Nederland beseffen dat de toegang op abortus geen vanzelfsprekendheid is. Abortus staat nog steeds in het wetboek van strafrecht, dat maakt het in essentie een misdrijf. Dit betekent dat het alleen met mitsen en maren uitgevoerd mag worden”, aldus Annemieke

“Om hier een verandering in de brengen is het van belang dat we dus niet tevreden blijven met de vanzelfsprekendheid van nu. Er moet in de politiek iets gaan veranderen om abortus uit het wetboek van strafrecht te halen. Dit zal allemaal niet vanzelf gaan. Hier in Nederland is er namelijk ook een machtige anti-abortus lobby”, aldus van Straalen. Zo zijn de enige partijen die ronduit voor abortus zijn de VVD, GroenLinks en D66. De rest van de partijen spreekt zich weinig uit over het onderwerp en de ChristenUnie en SGP zijn sterk tegen abortus. Ondanks deze linkse lobby gaat het vooralsnog in de goede richting in Nederland. Recent werd de verplichte bedenktijd afgeschaft en werd er besloten dat de huisarts een abortuspil mag voorschrijven.

Er zijn veel organisaties in Nederland die opkomen voor de rechten van vrouwen zo dus ook de organisatie Baasineigenbuik2022 van Annemieke van Straalen. Baas in eigen buik is geen nieuwe spreuk. In de jaren 70 ontstond de feministische actiegroep de Dolle Mina’s die onder andere ook voor dit onderwerp opkwamen. De Dolle Mina’s ontstonden uit een socialistische jeugd en streden voor gelijke rechten van mannen en vrouwen.
Linkje naar organisatie: https://www.instagram.com/baasineigenbuik2022/]

De demonstratie verliep rustig, totdat zich een groepje mensen van de stoet splitste. Het groepje blokkeerde de tram en bekladde deze ook. Er zijn twee aanhoudingen verricht, een van een 27-jarige vrouw en minderjarige jongen. De politie gebruikte wapenstokken om betogers op afstand te houden. De minderjarige jongen zou een eigendom van een politieagent hebben vernield.

Hoelang het nog gaat duren wanneer we horen wat de uitspraak is van het hoger gerechtshof weten we nog niet. De gesprekken over de nieuwe wet zijn nog in een vroeg stadium en niet definitief. President Joe Biden reageerde eerder deze week op de uitgelekte geruchten. Hij geeft aan zich te verzetten tegen de inperking van de wet. “Een federale wet ter bescherming van het “fundamentele” recht op abortus is nodig” verkondigde hij.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.