Gast: Week van de kraamzorg

Gast: Week van de kraamzorg

De week van negen tot vijftien mei is de week van de kraamzorg. Hierbij wordt jaarlijks aandacht besteed aan de mensen die werkzaam zijn in deze sector. Net zoals in bij elke andere zorgsector heeft de kraamzorg een enorm mensen tekort. Ook melden cijfers van het CBS dat de geboortecijfers enorm zijn gestegen in vergelijking met voor de coronacrisis. Hierdoor is er veel drukte en is de waardering voor de mensen in de kraamzorg erg belangrijk.

Jackie van Pul 26 jaar oud, is al zes jaar werkzaam als kraamverzorgende in omgeving  West-Brabant.  Ze is hiermee begonnen omdat het werken met kinderen haar enorm aantrok. ” Toen ik me hier meer in verdiepte, leek het me heel erg leuk.”Jackie doet verslag van haar werk in haar boek; “Wat ik uitkraam”. Hierin vertelt ze over al haar ervaringen tijdens haar carrière. Ze wil met dit boek meer mensen te vertellen over wat kraamverzorgende meemaakt en schrijft dit in dagboekvorm. Ook hoopt Jackie anderen te inspireren om ook het beroep in te gaan, omdat er op dit moment een flinke vergrijzing onder kraamverzorgende speelt. Ze is verder actief op Instagram en deelt hier verschillende foto’s over haar leven als kraamverzorgende.

Als kraamverzorgende maakt Jackie veel verschillende dingen mee. Ze ziet voornamelijk hoe ouders soms zelfs meer psychologische steun nodig hebben. Ze legt tijdens de talkshow ook uit welke maatregelen ze onderneemt, wanneer deze klachten bij haar gezinnen voorkomen. Het is dus meer dan alleen maar stofzuigen en beschuitjes smeren. Een kraamverzorgende ondersteund een gezin en zorgt ervoor dat de ouders meer rust hebben.

Jackie is momenteel werkzaam bij het bedrijf Kraamzus. Dit is een kraamzorgbedrijf dat op verschillende locaties over heel Nederland kraamzorg faciliteert. Zij hebben als doel professioneel, vertrouwd en dichtbij te zijn. “Wij zorgen ervoor dat er straks een kraamverzorgende bij jou uit de buurt op de stoep staat.” KraamZus is in 2006 opgericht door Zus Berger, van origine kraamverzorgende. KraamZus wil jonge gezinnen een fijne start geven met één kraamverzorgende in de kraamtijd. Dat zorgt voor rust en vertrouwen in een periode die toch al hectisch genoeg is. Een kindje krijgen kan namelijk voor een enorme verandering in de gezins dynamiek zorgen. Uit een onderzoek van I-mens blijkt dat 86% van de ouders zich mentaal beter voelt door het hebben van een kraamverzorgende. Dit bewijst dan ook dan de meeste ouders hier veel baat bij kunnen hebben.

In deze uitzending praat Jackie van Pul mee over verschillende onderwerpen in de zorgsector. We bespreken het tekort aan verpleegkundige, de hoge druk op huisartspraktijken en ten slotte heeft ze een gesprek met iemand die recentelijk abortus heeft gepleegd.  Jackie vertelt dat ze haar cliënten bij bepaalde klachten doorstuurt naar de huisarts, maar hoe  worden ze geholpen als de wachtlijsten zo hoog zijn. Ze geeft daarbij ook een aantal tips voor wat ouders het best kunnen doen met betrekking tot het verzorgen van hun pasgeborene. Soms laten ouders bijvoorbeeld hun baby te lang in de zon en met het warme weer wat eraan komt is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

De details van de gesprekken is te zien in de onderstaande link.

Uitzending 12 mei 2022 – Five4You (svjmedia.nl)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *