Tycho Koster is Nederlands kampioen banketbakker 2022

Tycho Koster is Nederlands kampioen banketbakker 2022

Tycho Koster (19) uit Schagen is afgelopen maand Nederlands kampioen zelfstandig werkend banketbakker geworden. Tijdens de finale in Wageningen moesten de finalisten binnen vijf uur drie verschillende producten maken. Tycho versloeg hiermee winnaars van de andere regiokampioenschappen.

De finale

De finale werd op de Rijn IJssel Vakschool gehouden, waar Tycho ook studeert. Tijdens de finale moest hij in een tijdsblok van vijf uur een desserttaartje en twee verschillende bonbons maken. Het desserttaartje was een vanillemousse met een amandelbeslag, frambozenjam een mango cremeux. De ene bonbon was een karamel pecan bonbon met pure chocolade en de andere een callebaut gold, een karamelachtige chocolade, met een koffievulling erin. Na vijf uur bakken boog de jury zich over de verschillende lekkernijen en mocht Tycho zich de nieuwe Nederlandse kampioen noemen.

Het kampioenschap

Na de finale gewonnen te hebben voelde Tycho zich enorm trots. ‘Ik was enorm blij, uiteindelijk heb ik er toch enorm veel tijd in gestoken.’ In eerste instantie deed Tycho mee, omdat hij het leuk vond maar verwachte verder niet zoveel van het kampioenschap. De regionale competitie was volgens hem dan ook niet al te serieus opgezet. Tot de finale, waar wel rond de dertig mensen bezig waren met de organisatie rondom de wedstrijd.

Regio kampioenschap

Een finale plek wist Tycho te bemachtigen door kampioen van regio oost te worden. Tijdens deze wedstrijd was er geen tijdsblok aanwezig en moesten de deelnemers één product maken. Tycho maakte het desserttaartje waar hij ook de finale mee heeft gewonnen. Naar eigen zeggen speelde hij het hiermee op safe en gebruikte ingrediënten die het goed samen doen. De concurrent bakte een gewaagde combinatie van smaken, maar had op het andere onderdeel waarin bonbons gemaakt werden een voorsprong. Tycho maakte op dit onderdeel een pecan-amandelbonbon en een karamelachtige bonbon met Tia Maria en mokkahazelnootvulling. Uiteindelijk zorgde het desserttaartje van Tycho voor de overwinning.

Banketbakkerij Bakker en Koster

Het bakkers vak is Tycho niet onbekend, maar is hem juist met de paplepel ingegoten. Zijn ouders, Johan en Angelique Koster, hebben de banketbakkerij Bakker en Koster in Schagen. Vanaf jongs af aan is Tycho al in de bakkerij bezig. Eerst in het kinderzitje en daarna hielp hij met schoonmaken en eieren tikken. Vanaf zijn veertiende werkte hij in het weekend in de bakkerij en nu helpt hij hier zoveel mogelijk. Naast zijn fulltime opleiding in Wageningen is hij dus in Schagen ook veel in de keuken te vinden.

Toekomst

Tycho zijn hart ligt bij het banketbakkers vak en werkt hier zijn hele leven al naar toe. In juni hoopt hij te slagen voor zijn opleiding en is daarna van plan om fulltime bij zijn vader in de bakkerij te werken. In de verre toekomst hoopt Tycho dan ook de bakkerij van zijn ouders over te nemen.

Verslag

Verslaggever Sterre Petter spreekt met Tycho Koster in de bakkerij van zijn ouders over de finale en zijn verdere toekomstplannen.

Over de auteur

Sterre Petter

Mijn naam is Sterre Petter, studente aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Utrecht. Door deze opleiding leer ik mijn talenten in het journalistieke vak te ontwikkelen. Hierbij focus ik mijzelf vooral op mijn schrijfvaardigheden. Benieuwd naar mijn verhalen? Neem dan vooral een kijkje op mijn website.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *