Factcheck: ja, kinderen worden slimmer van gamen

Factcheck: ja, kinderen worden slimmer van gamen

Bron: Pixabay

“Veel ouders vinden het maar niets dat hun kind uren achtereen zit de gamen, maar ze hoeven zich geen zorgen te maken: het kind wordt er waarschijnlijk alleen maar slimmer van.”

 

Op 16 mei verscheen op de website van Welingelichtekringen.nl een artikel met als titel ‘Gamen heeft een verrassend effect op het IQ van kinderen.’ Daarin wordt verwezen naar een onderzoek van het Karolinska insituut in Zweden. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van Europese onderzoekers van verschillende universiteiten. Zij concludeerden in een studie dat het spelen van computerspelletjes leidt tot een iets hoger IQ bij kinderen.

In het onderzoek werden 3 verschillende soorten media behandeld: sociale media, gamen en televisiekijken. In totaal deden er iets minder dan 10 duizend kinderen van 9 of 10 jaar oud eraan mee. Ze onderzochten de schermtijd van de kinderen, zo keken ze gemiddeld 2,5 uur tv, een half uur sociale media en gameden ze 1 uur. Er werd 2 jaar later weer naar de data gekeken en daaruit bleek dat de kinderen die langer zaten te gamen, het IQ met 2,5 was gestegen.

Eerdere onderzoeken

 

In 2019 werd er in Nederland ook al onderzoek gedaan naar het verband tussen intelligentie en gamen door het UvA en universiteit van Utrecht. Daar kwam al snel naar boven dat fluïde intelligentie een grote rol speelt. Dan word je vooral beter in het oplossen van problemen, het herkennen van patronen en causale verbanden (Het verband tussen oorzaak en gevolg). Bij alle deelnemers van het onderzoek werden er positieve verandering gemeten van de fluïde intelligentie.

Volgens Karin Fikkers, van universiteit Utrecht, wordt het juist in de tijd waar we nu in leven steeds belangrijker. “In de huidige maatschappij krijg je er steeds meer mee te maken. Mensen kunnen daardoor beter anticiperen op de nieuwe problemen die je te wachten staan. Kinderen verbeteren zich vooral op bepaalde punten, bijvoorbeeld begrijpend lezen, geheugen zelfcontrole en flexibel denken.”

Gezond

De bevindingen passen zeker in een groeiend aantal onderzoeken dat enkele voordelen voor kinderen in verschillende soorten schermtijd ontdekte. Een studie van vorig jaar vond een overtuigende correlatie tussen het gebruik van videogames en een verhoogd mentaal welzijn, terwijl een andere recente studie een verband vond tussen de tijd besteed aan sociale media-apps en grotere vriendschapsgroepen bij kinderen.

Al deze bevindingen suggereren natuurlijk niet dat het gezond is voor kinderen om onbeperkte hoeveelheden schermtijd te hebben. Maar ze benadrukken wel de complexiteit van het schermtijdprobleem en geven aan dat niet al het schermgebruik schadelijk is.

Conclusie

“Veel ouders vinden het maar niets dat hun kind uren achtereen zit de gamen, maar ze hoeven zich geen zorgen te maken: het kind wordt er waarschijnlijk alleen maar slimmer van”, lezen we in een artikel van Welingelichtekringen. Dat cijfer is afkomstig uit meerdere onderzoeken, zowel uit een onderzoeken vanuit Nederland en Zweden en dat blijkt te kloppen. We beoordelen daarom de stelling als waar.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.