“Daders staan vaak achter hun handelingen bij het exposen of online shaming”

“Daders staan vaak achter hun handelingen bij het exposen of online shaming”

Bij Juiceforyou praten we vandaag over online shaming en exposen

Deze week bij Juiceforyou gaan we in gesprek met criminoloog en adviseur van online shaming onder de lhbtiq+ gemeenschap Sarah Achahbar. Het onderwerp staat ‘privacy’ staat in deze podcast centraal. Online exposen en shaming is een term dat steeds vaker in nieuws- en op sociale media te horen en te lezen is. Hoewel de term eerst bij beroemdheden door roddelbladen en kanalen werden gebruikt, zijn nu steeds meer jongeren tussen de twaalf en achttien jaar de dupe van online shaming en exposing en dan voornamelijk de meisjes en mensen uit de lhbtiq+ gemeenschap.

 

Exposen en online shaming houdt in dat intieme beelden van een persoon ongevraagd wordt verspreid online in groepen of op social media. De beelden kunnen bestaan uit seksvideo’s, naaktfoto’s of foto’s waarop het slachtoffer weinig kleding aan heeft. De meest kwetsbare groep zijn dus de vrouwen en de lhbti’ers. Voor hen geeft Sarah ook voorlichtingen op scholen. Als trainee van online shaming en exposing biedt zij een luisterend voor de slachtoffers. Op Telegram zijn er groepen, waarin er per dag duizenden foto’s en video’s rondgaan, van vaak minderjarige meisjes, dat blijkt uit een analyse van Pointer gebaseerd uit chats op het sociale medium Telegram.

Het exposen van naaktfoto’s of -filmpjes zonder toestemming is in Nederland verboden, omdat het een schending van privacy is. Slachtoffers kunnen aangifte doen bij de politie of hulp zoeken bij wijkteams, coaches of de huisartsondersteuning. “Slachtoffers van kleur kunnen meestal niet terecht bij hulpinstanties, omdat ze niet weten waar het is kunnen of omdat ze cultuur sensiviteit missen. Ik noem even een voorbeeld; als een Marokkaans meisje naar de politie stapt, waarop de politie zegt zullen we je moeder bellen? Dat brengt haar alleen maar meer in de problemen binnen deze cultuur. Vaak laten vriendinnen slachtoffers in de steek, dat is dan double shaming. Het gebeurt ook gewoon bij hulporganisaties dat ze deze mensen in de steek laten”, zegt Sarah Achahbar. Samen met een andere collega onderzoekt Sarah de behoeftes die ze nodig hebben als ze zoeken naar hulp.

Sarah helpt al tientallen jaren de slachtoffers. De culturen waarin de slachtoffers zich bevinden verschilt heel erg als we praten over online shaming en exposen. “Voor de Nederlandse slachtoffers gaat het vooral om de seksueel getinte materiaal. Hun cultuur is meer open en speelt schaamte geen een grote rol, in tegenstelling tot de Marokkaans, Turks of Hindoestaanse cultuur. Er heerst bij de niet Westerse culturen een grote schaamte. Als meisjes bijvoorbeeld een Tiktok dansvideo de eer van de familie al kan beschadigen. De slachtoffers van kleur zijn gewoon meer kwetsbaar dan een Nederlander met een Westerse afkomst. Dat blijkt ook uit de gesprekken die ik met ze voer”, zegt Sarah.

Traumatische gebeurtenis

Online shaming en exposing kunnen mensen enorm schaden op emotioneel gebied. “Het is een litteken dat elk slachtoffer met zich meedraagt.” De daders worden in meeste gevallen niet opgepakt, waardoor het slachtoffer vaak te maken heeft een open einde. Door de laksheid van de hulporganisaties en politie lopen gedupeerde jarenlang rond met een grote angst dat ze weer een mogelijkheid dat ze worden exposed. “Wat slachtoffers vooral doen om zichzelf te beschermen is zichzelf helemaal af te schermen van sociale media.” Spijt. Dat gevoel krijgt Sarah niet als ze met de daders in gesprek gaat. “Iedereen kan exposed worden, maar jongeren zijn vaker kwetsbaarder. Dit komt omdat ze vaak experimenteren en zichzelf willen ontwikkelen.” De jonge daders tussen de twaalf en achttien jaar exposen en online shamen vaak voor de lol, maar elke dader speelt een andere rol hierin. “Als ik kijk naar mijn groepen, dus de Marokkanen, Turkse en Hindoestanen is het heel erg van belang om dit bespreekbaar te maken bij de ouders en andere familieleden.”

Juicekanalen

Juicekanalen zijn platformen die vaak geheimen van vaak beroemdheden aan het licht brengen. Op sociale media spelen juicekanalen ook een grote rol met het populairder maken van de termen exposen en online shaming. Beroemdheden zijn geen vreemdelingen voor deze platformen. Juicekanalen zijn de huidige roddelbladen. Nederland kent een paar grote juicekanalen zoals: marwajuice, lifeofyvonne en realityfbi. Bij deze platformen gaat het vooral over roddel van beroemdheden of realitysterren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.