Twee jaar uitgestelde voorstelling komt er alsnog

Twee jaar uitgestelde voorstelling komt er alsnog

Dat de coronapandemie de cultuursector flink geraakt heeft, dat is wel duidelijk. Zo zijn ze in Venlo bij de Venlose Revue al vier jaar bezig met het opzetten van een voorstelling. In 2018 begonnen de audities en in 2020 zou de voorstelling op de planken gebracht worden. Dit werd vervolgens uitgesteld naar 2021 en is vervolgens wederom uitgesteld met een jaar. In september van dit jaar moet de Venlose Revue dan echt uitgevoerd gaan worden. De acteurs hebben samen met regisseur Cees Rullens de repetities volledig opgepakt en ook aan het decor, de grime en de kleding wordt hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen.

De Venlose Revue is een terugkerende voorstelling die om de vier jaar opgevoerd wordt, de laatste was in 2016. Het is een voorstelling die wordt gemaakt en ondersteund door met name Venlose mensen. Het verhaal is iedere editie anders, maar het gaat wel altijd over Venlo. Het verhaal verbindt het heden met het verleden, door gebeurtenissen van vroeger, met de wetenschap van nu, te vertolken. De voorstelling wordt volledig in het Venloos dialect opgedragen en wordt ondersteund door livemuziek. “Liefde, joeks, humor en natuurlijk een heleboel fantastische liedjes: dat is de Venlose Revue. De halve stad staat op de bühne, de rest zit in de zaal.” Zo wordt het omschreven op de site van de revue.

De revue wordt neergezet door bijna allemaal vrijwilligers. De acteurs kunnen zich zo’n twee jaar voor de uitvoeringen aanmelden om auditie te doen, uit deze mensen wordt de cast gevormd. Ook heeft de stichting, want dat is het, een bestuur. Deze mensen regelen zaken zoals de financiën, de kaartverkoop en alle andere dingen die achter de schermen nodig zijn. De revue wordt dus volledig gefinancierd door sponsoring, subsidies van gemeente en provincie en door de kaartverkoop.

De voorstelling die in september opgevoerd zal worden, wordt gebracht door zo’n 60 acteurs. Verder worden de pruiken, het decor en de kleding door professionele hand gemaakt, passend bij de voorstelling. Zoals gezegd moet daar hard aan gewerkt worden om het op tijd af te krijgen, omdat er in februari van dit jaar pas is besloten dat de voorstelling haar doorgang ging vinden in september. Toen zijn ze ook pas verder gaan werken aan alle attributen en aan het spel. In de tussentijd is er wel gewerkt met de acteurs, maar dit leverde niet heel veel progressie op. Het was dan of op anderhalve meter afstand, met mondkapjes, via video’s of met kleine groepjes afspreken. Het was voor de acteurs leuk om betrokken te blijven, maar acteurs willen toch het liefst gewoon lekker aan de slag en echt met elkaar kunnen spelen.

Het was voor iedereen passen en meten en daarom zijn er ook wat acteurs uitgevallen of gestopt met de revue. Er was toch een periode van anderhalf jaar waarin niet gerepeteerd is en waardoor spelers wellicht een beetje weemoedig werden. Ook gaat het leven gewoon verder en kunnen er andere dingen op je pad komen waardoor je de combinatie niet meer vol kunt houden met elke week repeteren. Hierdoor heeft de revue toch een redelijk aantal goede spelers gedag moeten zeggen, zo vertelt regisseur Cees Rullens.

Rullens geeft ook aan dat het een periode van nieuwe dingen proberen was, wat je ook weer nieuwe inzichten brengt. Zo’n tijd als die heeft nog bijna niemand eerder meegemaakt, waardoor er veel wordt gevraagd van je creativiteit. De culturele sector kwam namelijk op een laag pitje en werd gezien als minder belangrijk op dat moment. Toch heeft de Venlose Revue en ook Rullens er alle vertrouwen in dat de voorstelling er gaat komen in september. Op de site laat de revue weten dat ze verwachten de kaarten in de zomer uit te verkopen. “We merken dat er een enorme behoefte bestaat om weer naar het theater te gaan en te genieten van een prachtige voorstelling in het Venloos dialect.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.