Jong talent behouden door Belgisch voetbalsysteem

Jong talent behouden door Belgisch voetbalsysteem

In het voetbal gaat veel talent verloren vanwege het zogenoemde geboortemaandeffect. Bij het geboortemaandeffect ervaren spelers die in het begin van het jaar geboren zijn meer voordelen in hun carrière als laat geboren spelers. Iemand die op 1 januari geboren is heeft een voorsprong van een jaar op iemand die op 31 december geboren is, maar zitten toch in hetzelfde team. De jonge spelers lopen achter op hun fysieke ontwikkeling en worden minder snel gescout en eerder bij profclubs weggestuurd. Dit terwijl deze spelers later kunnen uitbloeien tot talentvolle profvoetballers. Dit effect zorgt ervoor dat er in regionale en nationale selecties viermaal meer kinderen zitten die in het eerste kwartaal van het jaar geboren zijn ten opzichte van kinderen die aan het einde van het jaar geboren zijn.

 

In het verleden heeft de Belgische voetbalbond aan de Universiteit Leuven gevraagd om kritisch naar het Belgische voetbalsysteem te kijken. Hieruit kwam naar voren dat niet alleen het geboortemaandeffect invloed heeft op jonge talenten, maar ook het maturiteitseffect. Deze twee effecten hangen nauw samen, maar het maturiteitseffect heeft een bredere invloed. Dit heeft er mee te maken dat jongens vroeg of laat matuur kunnen zijn, wat inhoudt dat de jongens die op een jonge leeftijd sneller groeien meer voordelen ervaren tijdens voetbal dan jongens die later groeien. Op elite niveau is goed te zien dat jongens die sterker en groter zijn dan de rest het elftal wel halen, aangezien zij simpelweg meer resultaat neerzetten. Dat deze twee effecten nauw samenhangen blijkt uit dat maturen kinderen die in het eerste kwartaal van het jaar geboren zijn geselecteerd worden door coaches, terwijl nagenoeg geen kinderen die later matuur en laat geboren zijn geselecteerd worden. De Belgische voetbalbond wilde deze twee effecten tegengaan, aangezien zij alle jongens in de jeugd evenveel ontwikkelingskansen wilde bieden. België is dan ook het eerste land wat voetbalteams in de jeugd niet alleen indelen op geboortejaar, maar ook op geboortemaand. Deze manier van denken wordt al ruim tien jaar toegepast in het Belgische voetbal en zelfs spelers die nu in nationale elftal zitten hebben hiervan profijt van gehad.

De Belgische voetbalbond en Universiteit Leuven afdeling Onderzoeksgroep Bewegingscontrole & Neuroplasticiteit werken al lange tijd nauw samen om dit soort zaken weg te filteren uit het voetbal. Uit onderzoeken die zij gedaan hebben blijken kinderen als eerste heel veel uren te moeten trainen om überhaupt door te breken in het professionele voetbal. Als oplossing hierop zijn voetbalscholen opgericht, waardoor kinderen per week zo een twaalf uur meer kunnen trainen. Dit is vooral op technisch gebied, aangezien dit het belangrijkste onderdeel is waar een jonge sporter zichzelf op kan ontwikkelen. Als tweede werd gekeken naar de opleidingen van coaches en als laatste naar de verschillende vormen van wedstrijden. Door deze onderzoeken is er al veel verbeterd in de jeugdopleidingen in het Belgische voetbal en dit is wederom terug te zien in het nationale elftal. Een tal van deze profvoetballers hebben dit proces in hun jeugd doorlopen.

Professor Werner Helsen van Universiteit Leuven heeft aan al deze onderzoeken meegewerkt. Recent heeft hij een nieuw systeem in het voetbal geïntroduceerd aan de Belgische voetbalbond. Dit systeem is als oplossing bedacht voor de bovengenoemde problemen met betrekking tot het geboortemaandeffect en het maturiteitseffect. Professor Werner Helsen is onderzoeker op de afdeling Onderzoeksgroep Bewegingscontrole & Neuroplasticiteit op de Universiteit Leuven en Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen. Tevens is hij sportwetenschapper en trainingsexpert van de UEFA.

In de eerste aflevering ‘Jeugd in de voetballerij’ van de Topsportcast podcast vertelt Professor Werner Helsen over deze problemen in de jeugdopleidingen en de mogelijke oplossing die er zou kunnen komen met dit nieuwe voetbalsysteem. Presentatoren Remy Libbenga en Dave Bouthoorn gaan het gesprek met Werner aan, terwijl gasten Jesse de Boer en Patrick van Bruggen aandachtig aan tafel luisteren.

Over de auteur

Sterre Petter

Mijn naam is Sterre Petter, studente aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Utrecht. Door deze opleiding leer ik mijn talenten in het journalistieke vak te ontwikkelen. Hierbij focus ik mijzelf vooral op mijn schrijfvaardigheden. Benieuwd naar mijn verhalen? Neem dan vooral een kijkje op mijn website.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *