De conditie van Nederlanders gaat achteruit, we sporten minder.

De conditie van Nederlanders gaat achteruit, we sporten minder.

Al jaren op rij daalt het aantal mensen dat sport. Vooral onder de jeugd wordt er minder bewogen, blijkt uit cijfers van het NOC-NSF (Nederlands Olympische Comité en het Nederlands en de Nederlandse Sport Federatie). Steekproefsgewijs kwamen zij erachter dat de jongeren in en na de coronaperiode liever op de bank bleven zitten dan een sporthobby hadden. In 2019 sportte nog 78 procent van de jongeren wekelijks. In 2021 daalde dit naar 68 procent van de jongeren. Dit is een forse afname. Veel van de sportclubs en verenigingen zien dus een afname in hun cijfers. Echter gingen de inwoners van Nederland wel meer wandelen en skeeleren in de afgelopen periode.

Ook in de 24/7 gym ‘Move Health Club’ te Maarssen zien ze forse dalingen. ‘Tijdens de pandemie daalde de cijfers van het aantal abonnementen natuurlijk hoe dan ook. Nadat de maatregelen werden opgeschort steeg het aantal abonnementen weer. Maar terug op het oude niveau zijn we nog lang niet. Het blijft toch een beetje minder’, aldus Leanne van Ravenhorst, manager van de sportschool.

Om aan de bewegingsrichtlijnen te voordoen moeten we toch echt meer gaan bewegen. Meer dan de helft van de Nederlanders sportte minder dan de voorgeschreven 150 minuten intensieve inspanning.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.