Veerle van Horssen: “Ik zat in het hoogtepunt van mijn zin en emotie, SLET”

Veerle van Horssen: “Ik zat in het hoogtepunt van mijn zin en emotie, SLET”

Foto door Veerle van Horssen

Vandaag in onze podcast: Veerle van Horssen. Veerle is negentien jaar oud en bijna klaar met haar mbo opleiding acteur theater op het Rijn IJssel in Arnhem. Een aantal weken geleden speelde zij haar eindexamen voorstellingen, deze week nog een tentamen en nu is het afwachten. Tot 13 juli. Er moet wel heel veel mis gaan wil het niet lukken, vertelt ze in de podcast. Ze heeft er dus vertrouwen in.   

HBO opleiding
Veerle zit erg in de theater wereld en vindt dat het geweldigste wat er is, daarom wilde ze ook een hbo opleiding theater gaan doen. Ze heeft hiervoor auditie gedaan, maar het is haar niet gelukt om door alle rondes te komen. Dit betekent dat ze volgend jaar geen theateropleiding kan volgen. Heel erg jammer vindt Veerle dat, want theater is haar passie. Ze doet het graag en zou er zo haar hele leven mee bezig kunnen zijn. Nu gaat ze studeren aan de TMO Fashion and Business school. Dit is een opleiding die zich niet alleen bezig houdt met mode, maar ook met de business kant. Fashion business, noemen ze het ook wel op de site. 

De studie duurt 3,5 jaar en is daarmee iets pittiger dan andere hbo opleidingen, omdat je er wel hetzelfde aantal studiepunten moet halen. Op een normale hbo is dit zestig studiepunten per jaar, op de TMO is dat dus iets meer. Maar of ze die studie echt af gaat maken weet Veerle niet, ze wil namelijk volgend jaar nog een keer auditie doen voor een theateropleiding. “Hopelijk lukt het dan wel, want ik doe niks liever.”

Auditie doen
In de podcast heeft Veerle het ook over auditie doen. Ze zegt dat veel mensen daar erg tegenop zien en dat ze dat ook wel snapt. “In mijn jaar deden achthonderd mensen auditie en mochten er maar dertig door.” Dat zijn er dus niet veel. Dit komt vaak voor bij opleidingen als theater of musical. Meestal bestaan de klassen uit vierentwintig of minder mensen, terwijl er enorm veel mensen auditie doen. Cultuur lijkt soms gezien te worden als iets voor ‘vrije tijd’, maar het is tot op de dag van vandaag nog steeds druk bij de audities. Hoe dat komt is moeilijk te vinden, maar Veerle denkt dat het komt omdat er veel mensen zijn met een passie die ze graag willen uitvoeren.  

Jonge artiesten & steun van de gemeente
Ondanks dat de aanmeldingen voor opleidingen erg druk zijn, lijkt het een stuk moeilijker voor jonge artiesten om het te ‘maken’ in de theaterwereld of bij andere werelden binnen de cultuur sector. Vooral als zij hun start moesten maken tijdens corona. Hoe kan dat? De gemeente probeert dit soort problemen onder andere op te lossen door meer geld uit te trekken voor de cultuursector. Dat doen ze natuurlijk niet alleen daarom, maar ook om hoe de pandemie de cultuursector heeft getroffen. In januari 2022 werd bekend dat het kabinet er 56,5 miljoen euro extra uittrekt, aldus een artikel van nu.nl. Er is niet alleen steun voor gesubsidieerde instellingen maar ook voor zzp’ers.  

Over Veerle
Misschien is het fijn om wat informatie te hebben over Veerle voordat je naar de podcast luistert. Ze vertelt al een hoop zelf, dus luister vooral naar PODiumkunst. Veerle van Horssen is 19 jaar en zoals eerder vermeld bijna klaar met de mbo opleiding acteur theater aan het Rijn IJssel in Arnhem. Voordat ze naar Nijmegen verhuisde, zat ze op school in Eindhoven. Daar haalde ze haar vmbo-t diploma. In Nijmegen is ze begonnen met havo 4 op een nieuwe school. Een nieuwe start maken vond ze in het begin moeilijk, ze had veel heimwee naar haar eerdere thuis. Na een tijdje zakte die emotie en voelde ze zich veel meer op haar plek in Nijmegen. Havo verliep niet helemaal lekker en Veerle merkte dat ze de middelbare school eigenlijk al ontgroeid was, daarom maakte ze de keuze om in havo 4 auditie te doen voor de theateropleiding. Inmiddels is dat drie jaar geleden. Veerle vindt dat ze de goede keuze heeft gemaakt, ze heeft enorm veel geleerd.

Ben je nou benieuwd geworden naar Veerle luister dan de podcast via deze link: https://svjmedia.nl/five4you/2827/podiumkunst-aflevering-2-jong-in-de-cultuur/?preview_id=2827&preview_nonce=57aa9d517f&_thumbnail_id=2697&preview=true 

Hieronder is een fragment uit de podcast te beluisteren waarin Veerle van alles verteld, van hoe auditie doen was voor haar tot wat ze allemaal heeft geleerd. Over de auteur

Isis van Haren

Isis van Haren is een tweedejaars student journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ze is vooral geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met performance op het podium. Denk aan musical, dans, theater. Haar ambitie is om meer diepgang te geven aan deze onderwerpen in de media door het schrijven van bijvoorbeeld achter-de-schermen verhalen, diepgaande interviews met acteurs of interviews met producenten over het maakproces van een productie. Door haar ervaring binnen het musicalvak kan je veel kennis van haar verwachten. Daarnaast is ze geïnteresseerd in vegan/ vegetarische lifestyle, diversiteit en crime. Ben je nou benieuwd geworden naar Isis? Via de social media links bovenaan de pagina kan u een betere indruk van haar krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.