Cancelculture in de artiestenwereld zijn voor artiesten beperking op vrijheid van meningsuiting

Cancelculture in de artiestenwereld zijn voor artiesten beperking op vrijheid van meningsuiting

Muziekartiesten krijgen de laatste jaren te maken met kritiek over agressieve teksten in hun nummers en dan met name rapartiesten. “Cancelculture”, een term dat we al heel vaak op social media voorbij horen racen. Volgens meningen is de cancelculture in strijd tegen de vrijheid van meningsuiting. In de tweede aflevering van JuiceforYou praten we over de cancelculture in de muziekwereld en dat ze moeten opletten met wat voor teksten ze moeten schrijven.

Aan tafel hebben we zangeres en songwriters Ambermo, een beginnende artietst. Dit jaar heeft de muziekwereld flink ondergelegen. Artiesten zoals Bilal Wahib, Lil Kleine, Ali B en Marco Borsato zijn een paar voorbeelden van de gecancelde BNR’s. Amber is al heel haar leven bezig met muziek. “Ik kreeg op een vroege leeftijd een gitaar van mijn moeder en daarop leerde ik mijzelf een paar akkoorden spelen en toen begon ik ook hele simpele liedjes te schrijven voor mezelf. Dit plaatste ik dan ook op mijn social mediakanalen”, zegt Ambermo. Na acht jaar te hebben gewoond in Suriname, zette Amber haar zangtalent door in Nederland. Al snel wist ze een plek te vinden in Boks Cultuurhuis in Overvecht, een platform voor jongeren om te werken aan hun muziek en sinds 2020 is ze al bezig met haar carrière. Op het gebied van de muziekgenres houdt Amber zich vooral bezig met HipHop, Afro, Urban, Pop en R&B. “HipHop artiesten en rappers komen wel vaak in het nieuws met juicy verhalen, maar ik denk dat volkszangers er wel wat van kunnen.” De artiesten met een groot platform zijn vaker sneller het doelwit van roddelnieuws. “Ik heb gelukkig nog geen vervelende berichtgeving gehoord over mijzelf, maar ik ben nog een beginnend artiest. Van tevoren zeg je wel ohja het raakt mij niet, maar als het er eenmaal is dan kan ik mij wel voorstellen dat het je kan dwarszitten. Er zijn ook genoeg mensen die nepaardig in je gezicht doet over je nummer, maar achter je rug om slecht over je praten.” Beluister hieronder het interview met Amber.

Historie woord cancelculture

Social media is een belangrijk onderdeel geweest van het opnieuw introduceren van de term cancelculture. Door de #METOO beweging in 2017 is dit fenomeen in de samenleving in het leven geroepen. Dit begrip is sinds de jaren ’80 al in gebruik, maar dat had toen te maken met het verbreken van een relatie. Dat is veel anders dan hoe we het woord in de huidige samenleving kennen.

 

Door de digitale wereld is het heel makkelijk om nieuws te verspreiden en mensen te cancelen. De term cancelculture is een Amerikaans begrip dat een wereldwijd fenomeen. Het betekent letterlijk een bepaalde groep of persoon buitensluiten van de samenleving en diegene geen podium meer aanbieden. “Er is niet echt een speciaal persoon die bedenkt wie er gecanceld wordt, maar juist de hoeveelheid sensatie dat rond een onderwerp speculeert. Iedereen met een telefoon en computer kan een cancel poging doen”, zegt Nicky Do Rosario, social media redacteur. In de podcast blikken we terug over de Johan Derksen schandaal en dat veel fans en mensen Derksen verdedigen door te zeggen dat het vrijheid van meningsuiting. Bij dit schandaal lieten de voor- en tegenpartijen zich fel horen over het cancel moment van Derksen. Nicky is voorstander dat hij gecanceld wordt, omdat hij gewoon een te wild verhaal heeft verteld. De tegenstanders vinden dit vrijheid van meningsuiting.

Twee jaar terug werd in Rotterdam rapper Feis neergeschoten. Hierop reageerde Burgemeester Aboutaleb dat de rappers ook verantwoordelijkheid moet nemen voor de teksten die zij in hun nummers verwerken.  Jonge kinderen ernaar luisteren en kunnen overnemen. “De muziek is niet de kern van het probleem, want het is juist een maatschappelijk probleem. “Het is belangrijk dat je als je artiest zoveel mogelijk je ware zelf presenteert online. Ik vind het heel belangrijk om mezelf niet anders voor te stellen dan dat ik ben. Het in sommige gevallen positief uitpakken. Als we kijken naar Bilal Wahib, hij was echt gecanceld to the max, maar ik merk toch wel dat er nu sympathie voor hem naar boven komt. In mijn beleving kan hij nu wel twee keer harder terugkomen”, zegt Amber. Beluister hieronder het interview met Nicky.

Wat vind jij: Is cancelculture in strijd met de vrijheid van meningsuitingen?

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *