Sophie haar droom is West End Mathilda!

Sophie haar droom is West End Mathilda!

Musicalopleidingen. Het is niet voor iedereen weggelegd. Deze meeste studenten hebben een vooropleiding gedaan om door de audities te komen. Maar zelfs voor de vooropleidingen zijn vooropleidingen. Klinkt misschien ingewikkeld… Maar in het audiofragment hieronder wordt het voor je uitgelegd. Zo iemand die deze weg geeft belopen is Sophie Fisher. Zij is 19 jaar oud en zit na jarenlang voorbereiden eindelijk in haar eerste jaar van de vierjarige hbo-opleiding Fontys. Hiervoor deed zij naast haar gymnasium op de middelbare school de voor-voor-opleiding MAF, wat staat voor MusicalAllFactory. Hierdoor kon zij doorstromen naar de vooropleiding van de Fontys. Veel musical studenten maken gebruik van vooropleidingen om in aanmerking te komen bij de audities van de ‘officiële’ studie. Meestal zijn hier maar weinig plekken vrij en vallen er veel mensen af. Vanaf haar 8e weet Sophie zeker dat ze het musical spelen haar werk wil maken. Dat is ondertussen elf jaar geleden. Ze had dus ruim de tijd om zich hierop voor te bereiden. ‘Op mijn vooropleiding de ‘MAF’ heb ik super veel geleerd. Zo leerde ik hoe ik professioneel over kon komen en op een hoog niveau kon presteren op het podium. Mijn vooropleidingen hebben mij geholpen om op het niveau te komen die het hbo van mij verwacht.’

Sophie heeft dus al een lange weg afgelegd om te komen waar ze nu is. Echter is zij nog lang niet waar zij wil komen, het bruist van de motivatie en ambitie. Het liefst wil Sophie namelijk na haar hbo aan de bak komen in het buitenland. Het liefst Engeland. Dit is het land waar zij is geboren en waar zij haar moedertaal Engels heeft geleerd. “De musical sector is in het buitenland een stuk groter, het lijkt me supergaaf om de mogelijkheid te krijgen hetgeen wat ik het liefst doe te doen in het land waar ik vandaan kom”, aldus Sophie.

Ze ziet zichzelf al helemaal in de Britse musical Mathilda spelen. De musical van Mathilda is gebaseerd op het klassieke verhaal van Roald Dahl. De musical wordt gespeeld op het Londense podium in West End dankzij een bijzondere cast en crew. Dankzij er van het schriftelijke verhaal een film en een musical is gemaakt, verkoopt het nog steeds goed. De musical won velen prijzen en is zeer populair. “Ik zie het mezelf al helemaal doen. Naast dat ik het natuurlijk een mooi en leuk verhaal vind, past het ook echt goed bij me. Ik hoop dat het me ooit nog mag overkomen”, vertelt Sophie. Als ze dan zou mogen kiezen zou ze gaan voor het spelen van een understudy. Dit betekent dat als er iemand ziek is je rol wordt overgenomen. Je hebt dan dus gerepeteerd op meerdere rollen.

Afgezien dat Nederland er ook wat van kan, is Engeland een grote speler in de musicalsector. Zo bracht Phantom of the Opera in totaal 5,6 miljard euro op. “Ik heb het idee dat het in Engeland musical een groter ding is, dat is iets wat mij heel erg trekt. Daarnaast ben ik dus ook geboren in Engeland en lijkt het me heel vet om terig te gaan als ik mijn opleiding heb afgerond. Als ik dit kan combineren met mijn musicalambities zou dat mijn droomscenario zijn”

Al eerder deed Sophie al zomerscholen musical in Engeland. Spirit Young Performers Company is een parttime jeugdprogramma dat jongtalent ondersteund en mentorschap biedt in de vorm van dans, zang en acteer lessen. Het dit gevestigd in Londen. “Veel studenten die ondersteund worden door SYPC worden gescout door opleidingen uit de regio en zie je daarna terug in de meest bekende musicals van het Verenigd Koninkrijk.”
Zie Sophie in actie: https://www.youtube.com/watch?v=F6m-6erL_Lw (2:16 -> in de achtergrond met gestreepte broek)

Naast dat Sophie de Spirit Young Performers Company zomerschool deed, nam zij ook drie jaar op rij deel aan de zomeropleiding van West End stages in Londen. Op deze zomeropleidingen werd zij begeleid door grote namen. Aan het einde van de week werd er opgetreden op een echt West End podium. Op deze manier hoopt Sophie een veelzijdig CV op te bouwen waardoor ze in de toekomst extra interessant is voor veel producties.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.