Zomerpaketten voor jongeren en kinderen in armoede

Zomerpaketten voor jongeren en kinderen in armoede

Op 6 juli, in het Griftpark hangen de slingers in de lucht en staat er veel lekkers klaar. Stichting Kinderhulp organiseert een event voor jongeren en kinderen die in armoede leven. De organisatie heeft een vol programma en deelt aan het einde van de planning, aan ieder kind een zomerpakket uit.

Dit is het vijfde jaar dat Nationaal Stichting Kinderhulp een event organiseert voor het uitdelen van zomerpakketten. Dit doen ze voornamelijk om ook te laten blijken dat er zeker nog sprake is van armoede. Ilse de Voogd, fondsenwerver bij de stichting vertelt: ‘Bij dingen die we heel vanzelfsprekend vinden, als we opgroeien heerst zeker nog een taboe sfeer. Bij deze kinderen kunnen bepaalde activiteiten niet uitgevoerd worden omdat er thuis geen geld is, voor deze kinderen bieden wij een zomerpakket.’

Vanaf de achterzijde van het Griftpark in Utrecht, zijn er neon groene pijlen getekend die je leiden naar het deel waar het event plaatsvindt. Langzaam stromen de kinderen met ouders aan hun zijde het grasveld op. Er worden verschillende soorten sapjes, zakjes chips en kleine cakejes aangeboden door de medewerkers van de organisatie. Om 15:00 is iedereen aanwezig en verzamelen alle kinderen zich in het midden van het grasveld. Ilse de Voogd, opent het event en verwelkomt iedereen. De ouders verdwijnen langzaam op de achtergrond maar enkele blijven toch liever in het zicht van de kinderen. De Voogd verteld dat er voor deze dag 35 aanmeldingen waren, en dat er 25 kinderen op kwamen dagen.

De groep word in twee groepen opgesplitst, voor de twee verschillende workshops die ze op het programma hebben. Bij de eerste workshop, krijgt ieder kind een ukelele in zijn/haar hand en probeert er hevig op te spelen. Ze krijgen wat achtergrond informatie, en uitleg hoe je het instrument vasthoud. Een medewerker van de organisatie probeert op een leuke manier wat handelingen voor te doen en af en toe wat mee te zingen. De kinderen kijken hem met grote ogen aan.

In het buurthuis van het Griftpark maakt het andere deel van de groep ansichtkaarten. Deze kunnen ze zelf versieren door middel van kleurtjes, stickers en andere kleurrijke producten. Ze zijn verdeeld over twee tafels en beginnen uit de losse hand enthousiast te kleuren. Een paar ouders zitten nog bij de kinderen en helpen met kleuren. Na een kwartier is de aandacht van de kinderen niet meer bij het versieren van  de kaarten en langzaam gaan ze een beetje hangen op de stoelen.

Hierna komen de kinderen samen op de verzamelplek en nemen rustig te tijd om onderling nog een gesprekje te voeren. Ze gaan al snel zitten aan de picknicktafels waar de kleine cakejes en snoepjes zijn klaargelegd. Het gaat hier om kinderen die in armoede opgroeien. Dit ligt in Nederland rond de 6,9 %. Blijkt uit cijfers van de Nji. Kinderen die opgroeien in armoede hebben niet alleen een tekort aan materialistisch goed, maar ook aan amuserende activiteiten. Denk hierbij aan een pretpark of zwembad bezoek. Dit is af te lezen aan hoe de kinderen die in dit item spreken  over een bioskoop bezoekje. Dit lijkt voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking een normaal gegeven, maar dit is niet voor ieder kind het geval.

De zomerpakketten bestaan uit rode en blauwe rugtassen. Eigenlijk had de organisatie de blauwe rugzakken voor de jongen bedacht en de rode voor de meisjes, maar veel jongens rennen toch af op de rood gekleurde tassen. Medewerkers van de organisatie demonstreren wat er in de tas te vinden is en geven hier toelichting bij. Ze zitten vol met verschillende producten zoals een bal, snoepjes, een bioscoop bon, bellenblaas, een kleurboek en nog veel meer dingen. Vol nieuwsgierigheid worden de tassen door gekeken en geïnspecteerd. Er ontstaan blije gezichten, ook bij de ouders. Twee jongens van een jaar of 12, doen de rode rugzak gelijk om en bedanken de medewerkers van de organisatie. Ze lopen langs de picknick tafel en pakken nog een klein zakje chips. Tevreden lopen ze weg.

Dit verslag liever op beeld zien? Klik dan op de onderstaande video.

Over de auteur

Claire Daemen Daemen

Hoi! Mijn naam is Claire Daemen. Neem een kijkje in mijn publicaties, als je tips of kritiek hebt hoor ik het graag! E-mail: clairedaemen.daemen@student.nl Telefoon: 0641825907 Groetjes Claire

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *