ProDemos: “Democratie gaat niet met vakantie”

ProDemos: “Democratie gaat niet met vakantie”

Zodirect gaat de bel op scholen: twee derde van de Nederlandse leerlingen heeft dan zomervakantie, maar de democratie gaat niet op reis. ProDemos, de leerschool over democratie en rechtsstaat, draait de hele zomer door met lessen, projectweken en trainingen op het hoofkantoor in Den Haag, tegenover het Binnenhof. Huub Kappert, teamhoofd van een grote groep begeleiders en medewerkers, legt uit dat politiek belangrijk is, júíst voor kinderen en jongeren.

We komen kort te spreken met Huub Kappert, één van de vijf teambegeleiders van de gastdocenten van ProDemos: “Wij zijn er niet om te leren wat goed is en wat niet, wij zijn hier voor de rechtsstaat. En dat het hele jaar door.” Zoals het nieuws niet stopt, stoppen jouw rechten ook niet, legt hij uit. Tussen de educatieve en didactische spellen geeft hij een rondleiding door het gebouw. “We hebben veel ruimten die allemaal symbool staan voor een deel van onze democratie”, zegt hij terwijl hij naar de perskamer wijst en we van de ‘plenaire zaal’ weglopen. “Hier kunnen de leerlingen de maatschappij actief ervaren.”

Op de verschillende verdiepingen wordt men herinnerd aan de kernwaarden van de democratie, gaat Kappert verder. Tussen de historische gebouwen door kijkt men uit over de Hofvijver en kan men de verbouwing volgen. “Voor veel mensen in het concept Den Haag ver weg over boven de pet, maar hij kan je echt alles zien. Je ziet wat er speelt”, zegt Kappert.

Het Binnenhof zelf, dat tijdelijk voor onderhoud gesloten is en verplaatst is naar de Bezuidenhoutseweg, biedt plaats voor de democratie en is dus naast het hoofdkantoor van ProDemos gelegen. En dat betekent dat er ook rondleidingen in de Eerste en Tweede Kamer worden gegeven door ProDemos, als die open is. Vorige week werden die gebouwen al gesloten en gingen Kamerleden voor acht weken met reces, wat zoiets betekent als dat er geen debatten en conferenties in het gebouw plaatsvinden. Het wil niet zeggen dat zij acht weken vrij zijn.

Nu kan men een rondleiding van de organisatie verwachten in de tijdelijke Tweede Kamer, nabij het centraal station. Het Binnenhof, dat dat sinds 1815 haar functie dient als locatie van de Staten-Generaal, ligt in het centrum van Den Haag en biedt tevens ruimte voor het Ministerie van Algemene Zaken. Net ernaast, tussen het Ministerie van de Koning en het Ministerie van Justitie en Veiligheid in zit het Mauritshuis. Dat is een befaamd museum dat onder andere het Meisje met de Parel waarborgt.

In 2015 besloot de Kamer zichzelf te willen renoveren, een langlopend een duur(zaam) project dat ten minste tot 2026 duurt. De voorbereidende onderzoeken startten in 2018, waarna in 2020 een definitief plan gevormd werd. Tijdens het zomerreces van 2021 is de Kamer verhuisd naar de Bezuidenhoutseweg, waar ook het nationale archief, de nationale bibliotheek en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevestigd is. De kosten van deze verbouwing zijn al naar boven bijgesteld en geraamd op 562 miljoen euro.

ProDemos biedt niet alleen voor jongeren een introductie op de democratie, maar kan ook in rondleidingen door de gebouwen van de rechtsstaat voorzien, ook in het Engels. Daarnaast faciliteert de organisatie in debatten, lezingen, podcasts en nog veel meer. Dit doen ze niet alleen in Den Haag, ook door Provinciehuizen, Gemeentehuizen, op scholen door het land en rechtbanken is de organisatie aanwezig voor een educatieve begeleiden. ProDemos is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de stem- en kieswijzers in de perioden bij verkiezingen. Met het oog op de educatie voor kinderen ontwikkelde de organisatie ook Young Voice, een programma om kinderen bekend te maken met de (Europese) verkiezingen.

Via ProDemos werken ruim 130 begeleiders als docent in projectweken over democratie. Zo komt de organisatie, die haar wortelen in 1997 tegenover de ingang van de oude Tweede Kamer opende, door het hele land presentaties geven die aansluiten bij de maatschappelijke ontwikkeling van alle Nederlands. Bij interesse in rondleidingen of colleges over de rechtstaat, in de Kamer of door het Binnenhof, komt men bij deze overheidsinstantie terecht. “Wij hebben écht geen mening, anders dan de normen en waarden van de democratie te waarborgen”, zegt Huub Kappert.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.