Daan Veldkamp (FVD): “We moeten Rusland te vriend houden”

Daan Veldkamp (FVD): “We moeten Rusland te vriend houden”

Direct na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne gingen er sentimenten op het land toe te laten treden tot de economische groep landen: de Europese Unie. Maar FVD en JA21 geven hier geen voorkeur aan, terwijl de VVD recent wel kleur bekende. “We moeten zo goed mogelijk ons best doen onafhankelijk te blijven”, zegt FVD’er Daan Veldkamp. Gek, want in de jaren tachtig was het motto van ‘rechts’ nog ‘Liever een raket in de tuin, dan een Rus in de keuken.’

“We moeten conflict met zo’n grote macht voorkomen, ook omdat we ernstig afhankelijk zijn van gas”, zegt Michiel Hoogeveen, oud-FVD’er en Europarlementariër namens JA21. “Zo’n uitslag op een VVD-congres zegt eigenlijk niets. En we moeten Oekraïne niet zonder voorwaarden toelaten, en de EU uitbreiden. Breidt het parlement dan ook uit, komen er meer fracties, komt er een Europees leger, ik moet er allemaal niet aan denken.”

Schriftelijk geeft Bob Deen, Oost-Europa-expert bij het Clingendael-instituut, aan dat dit alles goedmogelijke toekomstscenario’s zijn. “Dus we krijgen nóg meer Europa?”, zegt Hoogeveen, “Dat lijkt me een beetje overbodig.” Daan Veldkamp: “Ik ben natuurlijk tegen oorlog, dus we moeten Rusland te vriend houden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *