Voedseltekort Groot-Brittannië

Voedseltekort Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft op het moment te maken met een grote voedselcrisis. Door een plotseling CO2-tekort dreigen schappen in de supermarkten leeg te raken en komt de productie van diepvries- en vleesproducten in moeilijkheden. 

Het plotselinge CO2-tekort heeft te maken met de stillegging van twee fabrieken. Kunstmestproducent CF Industries heeft namelijk twee grote kunstmestfabrieken in Engeland stilgelegd vanwege de hoge gasprijzen in Europa. Deze fabrieken leveren CO2 aan de voedselindustrie, dit komt bij de productie van kunstmest vrij als bijproduct. CO2 wordt veel gebruikt in de voedselindustrie. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt om dieren te bedwelmen tijdens de slacht, droogijs te maken en om voedselwaren vacuüm te verpakken.  

Het sluiten van de fabrieken komt door de stijging van de gasprijzen in Europa. Overal in Europa stijgen de gasprijzen, de prijs van gas is sinds januari 2021 gestegen met 250 procent. Dit is vooral te danken aan een enorm gastekort. Europa heeft te maken gehad met een koude winter en een koud voorjaar, er is meer gas verstookt dan normaal waardoor de gasvoorraad is geslonken. Ook is door het economische herstel na de coronacrisis de vraag naar gas gestegen en levert Rusland minder gas dan normaal. Rusland is Europa’s grootste gasleverancier. In Groot-Brittannië zijn al veel energiebedrijven omgevallen en heeft de prijsstijging grote gevolgen, ook voor de voedselindustrie dus. De British Meat Processors Association verwacht dat er binnen twee weken mogelijk geen vlees meer in de Britse supermarkten zal liggen.  

 Het tekort aan CO2 door de sluiting van de kunstmestfabrieken raakt de hele voedselsector, maar voornamelijk de vleesindustrie. Het tekort zorgt ervoor dat slachterijen hun werk niet kunnen voortzetten. Dieren als varkens worden in slachterijen bedwelmd met CO2, waarna ze geslacht kunnen worden. Door het CO2 tekort moeten de dieren langer op de boerderij blijven, wat gevolgen kan hebben voor het dierenwelzijn. Dit komt doordat ze niet alle dieren kwijt kunnen, uit nood worden dieren nu in bijvoorbeeld schuren en opslagruimtes ondergebracht. CO2 wordt in de vleesindustrie niet alleen gebruikt voor het bedwelmen van de dieren, maar ook bij het verpakken van vleesproducten. Door het tekort aan het gas worden vleessoorten nu tot een week minder lang houdbaar. 

In Groot-Brittannië is er dus een probleem in de vleesindustrie. In Nederland hebben slagerijen ook al meerdere keren te maken gehad met een tekort aan vlees. Volgens Gerrit Takke, eigenaar van een biologische slagerij, liggen er in Nederland alleen wel andere oorzaken ten grondslag dan in Groot-Brittannië. Een van die oorzaken is bijvoorbeeld de Mond-en-Klauwzeer, een zeer besmettelijke virusziekte bij vee, waardoor al het vee-verkeer lange tijd stillag en de dieren niet aan de slagerijen geleverd konden worden. Over een echt voedsel- en vleestekort hoeven we ons volgens Takke geen zorgen te maken, hij geeft aan dat andere factoren, zoals de brexit, in Engeland grotere rollen spelen. Daar hoeven wij ons in Nederland geen zorgen over te maken.   

Naast vleesproducten, wordt het leveren van diepvriesproducten in Groot-Brittannië ook moeilijk. Zo stopt online supermarkt Ocado helemaal met de levering van diepvriesproducten, omdat er geen droogijs meer is. Daarnaast zit ook de frisdrankenbranche met een probleem. CO2 wordt gebruikt voor het maken van prik, op het moment is dit niet mogelijk. De frisdrankindustrie zoekt naar een alternatief.  

Dit is niet de eerste keer dat de voedselindustrie in Groot-Brittannië met problemen zit. Al langere tijd hebben supermarkten moeite met het vullen van hun schappen en kunnen er niet altijd genoeg producten geleverd worden aan bijvoorbeeld restaurants. Dit is deels te danken aan de brexit, die heeft veel personeelstekorten veroorzaakt. Veel Europese arbeiders hebben Engeland door de brexit namelijk verlaten. Daarnaast heeft de coronacrisis een grote rol gespeelt. Veel werknemers in de voedselindustrie zijn besmet geweest met het coronavirus of moesten in quarantaine omdat ze in contact waren geweest met iemand die positief getest was.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.