Nieuwe prehistorische pinguïnsoort gevonden in Nieuw-Zeeland

Nieuwe prehistorische pinguïnsoort gevonden in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn een aantal kinderen waaronder Steffan Safey (26) 15 jaar geleden in 2006 met een soort junioren kamp op natuur excursie geweest. Hier hebben de jongeren van rond de 10 een skelet van een dier gevonden. 15 jaar later, nu dus, blijkt dit een nog onbekende prehistorische reuze pinguïn soort te zijn geweest.  

Miljoenen jaren geleden leefde er dus al pinguïns op aarde. Er zijn al vele soorten gevonden, maar nu dus 15 jaar nadat dit fossiel gevonden is, komt er eentje bij. De hedendaagse soorten zien er echter iets anders uit dan de prehistorische pinguïns, die waren namelijk over het algemeen vele malen groter dan nu. Dit zorgde ervoor dat ze zichzelf beter konden verdedigen en verhoogde daarom ook de overlevingskans. 

Safey vertelt dat hij op excursie was met zijn juniorenclub en dus een aantal andere kinderen waar ze in de natuur onder begeleiding van kampleiding naar kleine fossielen gingen zoeken zoals schelpjes of insecten . Ondanks dat ze naar kleine dingen in de grond aan het zoeken waren stuitte een van de kinderen volgens Safey op iets groots. Ze vroegen aan de kampleiding, die toevallig heel erg van fossielen hield wat dit was. Die wist niet precies wat het was, maar hij heeft toen met een aantal ouders die mee waren besloten dat het een goed idee was om de botten uit de grond te halen voordat ze teruggingen, verteld Safey.  

De club heeft in 2017 de botten gedoneerd aan het Waikato Museum, dat Amerikaanse experts de resten liet onderzoeken. Deze experts hebben na 4 jaar ontdekt dat de botten bij een nog niet ontdekte soort horen die tussen de 27,3 en de 34,6 miljoen jaar geleden leefde. de botten behoren volgens de onderzoekers tot het geslacht van de uitgestorven Kairuku Pinguïn, echter heeft de nieuwe soort die Safey en zijn clubgenoten hebben gevonden langere poten. Om deze reden hebben de onderzoekers de nieuwe soort ‘Kairuku waewaeroa’ genoemd. Waewaeroa betekenend namelijk lange poten in de Maori-taal. 

Er worden niet vaak nieuwe soorten gevonden, dus dit was een behoorlijke ontdekking. In het geval van deze pinguïn duurde het dus zoals eerder gezegd 11 jaar voordat het museum de resten in handen kreeg en daarna nog 4 jaar voordat ze wisten dat dit om een onbekende soort ging. Volgens paleontoloog Lars van den hoek Ostende duurt dit zo lang omdat gevonden resten eerst in een collectie komen te liggen. ‘Er liggen nog vele schatten te wachten in universiteiten en musea, dit wordt pas onderzocht als iemand de lol ervan inziet om het te onderzoeken’ zegt hij.  

Pinguïns leven al miljoenen jaren op de aarde, het grootste deel van de pinguïn soorten die wij vandaag de dag kennen zijn tussen de elf en zestien miljoen jaar geleden ontstaan. Pinguïns stammen af van watervogels, maar lijken er in de verste verte niet meer op. Hun oudste gezamenlijke voorouder leefde ongeveer twintig miljoen jaar geleden. In de evolutie hebben pinguïns het vermogen om te vliegen verloren. Volgens wetenschappers van het BBC kunnen dieren geen vleugels hebben die zowel kunnen vliegen, als kunnen duiken en zwemmen. Pinguïns gebruiken hun vleugels voor duiken en zwemmen, dit heeft hen dus het vermogen gekost om te kunnen vliegen. 

Ondanks dat er niet vaak nieuwe soorten worden gevonden is er in 2012 ook een vondst gedaan van ongeveer 34 miljoen jaar geleden door Argentijnse wetenschappers op Antarctica. Dat is tot nu toe de langste en zwaarste pinguïn ooit gevonden, namelijk 2 meter en dus groter dan de gemiddelde mens. Voor dit onderzoek dachten kenners dat de keizerpinguïns de langste ooit waren met ongeveer 1 meter 20. De Pinguïn die Safey en de andere kinderen hebben gevonden was ongeveer 1,4 meter hoog. Vondsten zoals deze en die uit Nieuw Zeeland zorgen ervoor dat onderzoekers meer te weten komen over de hedendaagse pinguïns.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *