Factcheck: Volgens Baudet zijn de afgelopen tien jaar alle immigratierecords gebroken

Factcheck: Volgens Baudet zijn de afgelopen tien jaar alle immigratierecords gebroken

Afgelopen zondag tweette Thierry Baudet na aanleiding van een item van Buitenhof over woningbouw het volgende: “De afgelopen tien jaar zijn echter wel alle immigratierecords gebroken. Hm. “ In hoeverre klopt deze claim? Is er gekeken naar emigratie? Is er gekeken naar de woningmarkt? Five4you zoekt het uit!

In tijden van nepnieuws en complotdenkers is goede en correcte informatie belangrijk. Sociale media wordt op grote schaal gebruikt voor het verspreiden van desinformatie. Door middel van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het gesprek met een deskundige onderzoeken we of de claim van Thierry Baudet klopt.

Waar komt de claim vandaan?
Afgelopen zondag zat stadsgeograaf Cody Hochstenbach aan tafel bij het actualiteitenprogramma Buitenhof om te praten over de overspannen woningmarkt. Hochstenbach zei in het programma dat er de afgelopen tien jaar een bedroevend aantal woningen is gebouwd. Baudet reageerde hier op Twitter direct op door met bovenstaande tweet te antwoorden.

In hoeverre klopt deze claim?
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat het huidige immigratierecord stamt uit 2019. In dat jaar kwamen er 269 duizend immigranten naar Nederland. Het record daarvoor stamde uit 2018, toen er ruim 243 duizend mensen Nederland binnenkwamen. Het record daarvoor stamde uit 2017, met 235 duizend immigranten. Het CBS meldde toen dat het record voor het eerst sinds de start van de tellingen in 1865 was gebroken. De afgelopen tien jaar (2011-2021) steeg de immigratie naar Nederland jaarlijks. Baudet heeft een punt door te stellen dat de immigratierecords zijn gebroken, maar ze zijn niet jaarlijks gebroken.  Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2011 162 962 immigranten naar Nederland en 158 374 in 2012. Hier wordt `het immigratierecord’ wat Baudet suggereert niet gebroken

Baudet richt zich in zijn tweet op de immigratierecords van de afgelopen jaren. Echter heeft hij het niet over de emigratie uit Nederland naar de rest van de wereld. De emigratie uit Nederland is de laatste tien jaar toegenomen, met een record in 2019. Evenals het immigratierecord. In 2019 vertrokken er 161 duizend mensen uit Nederland. Deze cijfers zijn relevant omdat Baudet reageerde op een item over de huizenmarkt, vertrekkende mensen zorgen immers voor huizen voor immigranten. Ondanks de vele emigranten heeft Nederland wel een positief migratiesaldo. Dat wil zeggen dat er meer mensen Nederland binnenkomen dan verlaten. Evenals de stijging van het aantal immigranten naar Nederlaag, steeg ook het migratiesaldo de laatste jaren tot 108 duizend in 2019. Vervolgens daalde het cijfer, evenals de groei aan immigranten en emigranten.

In Nederland is al jaren een tekort aan woningen. Volgens cijfer van de Rabobank bedroeg het woningtekort in 2018 100 tot 140 000 woningen, inmiddels is dit opgelopen naar 331 000 woningen in 2021. Baudet suggereert met zijn tweet dat dit volledig te wijten valt aan de komst van immigranten. Dit is onzin volgens Maartje Martens. Martens is een gepromoveerd onafhankelijk woningmarktonderzoekster. De komst van immigranten is volgens haar niet het grootste probleem op de Nederlandse woningmarkt: “ De woningmarkt wordt veel te veel als een vraag-aanbod markt gebruikt, wat het gewoon niet is. Het is een voorraadmarkt. Immigratie speelt volgens haar nauwelijks een rol binnen de woningmarkt: “Het is veel belangrijker wat er gebeurt op het gebied van woningvoorraad”.

Thierry Baudet heeft met zijn zowel deels gelijk als deel ongelijk. Hij heeft gelijk als het gaat om het breken van immigratierecords de afgelopen tien jaar. Echter wilde hij met zijn tweet de suggestie wekken dat het woningtekort komt door de komst van vele honderdduizenden immigranten naar Nederland. Dit is niet waar, de woningmarkt is een uiterst complexe markt met verschillende problemen: vraag-aanbod benadering, stikstof- en PFAS problematiek etc.

We kunnen de conclusie trekken dat de claim van Thierry Baudet op zondag 12 september Niet klopt en dat hij misleidende informatie heeft verspreid op Twitter.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *