Hoe Leiji Matsumoto een hele Japanse generatie inspireerde

Hoe Leiji Matsumoto een hele Japanse generatie inspireerde

Bron: Wikipedia Commons

Afgelopen weekend overleed Leiji Matsumoto, een invloedrijke anime- en mangatekenaar. Deze Japanse animatieseries en stripboeken zijn ongekend populair over de hele wereld. In Japan zelfs zo populair dat mensen zich  compleet opgaan in de fantasiewereld die de boeken en series creëren. Dat fenomeen heet otaku.

Matsumoto stond in de jaren 70 en 80 aan de wieg van populaire animeseries en mangaboeken. Hij creëerde onder meer de mangaboekenreeks Galaxy Express 999, dat later werd verwerkt tot een animeserie. In deze reeks liet hij een jongetje door het heelal reizen op zoek naar onsterfelijkheid. Dat klinkt wellicht enorm fantasierijk, maar dat is ook juist feit waarom het genre zoveel fans heeft.

Een van die fans is Martine Mussies. Tijdens de coronaperiode richtte ze de Facebookgroep Japan Fans op. De groep telt inmiddels 3700 fans van over de hele wereld. Daarnaast is ze bezig met het opzetten van een Japans cultureel centrum in Utrecht. Zij is groot fan van manga en anime. ‘’Vroeger toen ik jong was keek ik al veel naar de animeseries die hier in Nederland te zien waren, zoals Pokémon. Die series trokken mij heel erg aan. Animeseries en mangaboeken spelen zich vaak af in een fantasierijke wereld waar alles mogelijk is. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan de relatie met de natuur. De verhaallijnen zijn vaak ook niet lineair en de karakters en hun eigenschappen staan centraal. Mijn favoriete verhalen op dit moment zijn Doraemon, alles van Ghibli en Chobits. Ik ben zo’n groot fan dat ik mezelf ook wel otaku zou noemen.

Otaku betekent buitenstaander in het Japans. In Japan wonen veel mensen die zich volledig onderdompelen in de wereld van de manga en anime. Zij gebruiken otaku als een soort geuzennaam. Ivo Smits is hoogleraar aan de universiteit Leiden Japan Studies en vertelt meer over dit fenomeen en hoe Leiji Matsumoto hier invloed op had.

Over de auteur

Job Wierikx

Hoi, ik ben Job, geboren in Brabant in 1996 en journalist. Mijn interesses liggen in de richting van muziek, film, sport, de culinaire wereld en politiek. Naast SVJMedia schrijf ik voor festivalwebsite Festileaks en werk ik achter de schermen bij NPO Radio 1. Contactgegevens M: job.wierikx@student.hu.nl T: +31614602233

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *