Geen toeters achter het stuur: CBR heeft nieuwe cursussen

Geen toeters achter het stuur: CBR heeft nieuwe cursussen

smoken in auto

Een avond blowen met vrienden, maar hoe ga jij naar huis? Uit onderzoek blijkt dat 27% jonger dan 25 is gepakt voor het rijden onder invloed van drugs. Grotendeels van de gepakten onder invloed van cannabis. Om daar een einde aan te maken heeft het CBR een nieuwe cursus op de markt gebracht, EMD. Met deze cursus hopen zij jongeren aan te sporen geen middelen te gebruiken in combinatie met rijden.

De cursus Educatieve Maatregel Drugs is een goede toevoeging aan de hele lijst met cursussen die al bestaan. Naast de EMD wordt er vanaf 1 april 2023 ook een Lichte Educatieve Maatregel Gedrag (LEMG) toegevoegd. Deze is ontwikkeld voor echte snelheidsduivels die voor het eerst gepakt worden met een te hoge snelheid. Dit gaat over 50 t/m 60 kilometer per uur te hard.

stappen

Dat deze cursus wordt toegevoegd is volgens Robert Mazier een goed stap. Hij geeft zelf cursussen en heeft mee ontwikkelt aan deze nieuwe cursus over drugs. De cursus bestaat uit drie halve dagen waar de cursisten met elkaar en de begeleiders gaan kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Wij bieden handvaten om ze te helpen, bijvoorbeeld wanneer plan je het rijden en drugs gebruiken.”

De cursus is niet om mensen op hun plek te zetten. Ze krijgen een tweede kans om zichzelf te kunnen veranderen. Het komt nou eenmaal uit gedrag. Suzanne van der Geest, gedragsonderzoek bij TeamAlert, vertelt: “Wij proberen te begrijpen waarom jongeren de keuze maken om onder invloed achter het stuur kruipen, dat moet als eerst om daarna preventief te werk te gaan.”

Uit verschillende gesprekken met jongeren komt al snel naar boven dat zij geen idee hebben wat de regels en consequenties zijn. Zo zegt Klaas: “Ik zou eigenlijk niet weten wat de regels zijn, kijk je weet dat het niet mag maar soms is dat gewoon het makkelijkste.” Ook Mazier vindt dat er in de kennis nog veel te behalen valt. Het CBR start wel een nieuwe campagne om onder invloed rijders tegen te gaan.

Beluister hier de audioreportage

The following music was used for this media project:
Music: Deep House 1 by Frank Schroeter
Free download: https://filmmusic.io/song/7980-deep-house-1
License (CC BY 4.0): https://filmmusic.io/standard-license

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *