De Vlaamse Woonzaak: ‘’Wonen is een grondrecht’’

De Vlaamse Woonzaak: ‘’Wonen is een grondrecht’’

Net als in Nederland is de woningnood in Vlaanderen erg groot. Vlaamse gezinnen wachten al jarenlang op een sociale huurwoning en een verbetering is nog lang niet in zicht. De Vlaamse woningorganisaties zijn het zat en richtten de Woonzaak op.

Deze Vlaamse Woonzaak is naar voorbeeld van de Belgische Klimaatzaak opgericht. Deze Klimaatzaak is een stichting dat uiteindelijk de Belgische overheid voor de rechter bracht, omdat het klimaatbeleid flink tekortschoot en niet voldeed aan de regels en afspraken rondom klimaat. De Woonzaak wil dus hetzelfde doen, maar dan op het gebied van wonen. Ook daar voldoet, volgens de initiatiefnemers van de Woonzaak, de overheid niet aan de regels en afspraken. Zo voldoet 47 procent van de private huurwoningen niet aan de opgestelde kwaliteit. Ook betaalt 52 procent van de huurders meer dan een derde van zijn of haar inkomen aan de huur, wat volgens de Woonzaak veel te veel is.

In januari 2020 is dit initiatief opgericht. Inmiddels is het door 38 Vlaamse woningorganisaties gesteund. Zij vinden dat er nog altijd te weinig betaalbare sociale huurwoningen zijn, waardoor de wachtlijst groter en groter wordt. ‘’Wonen is een grondrecht. De Vlaamse overheid neemt echter onvoldoende initiatief om dit recht ook effectief waar te maken’’, meldt de Woonzaak op hun website. Via juridische weg willen ze de overheid ter verantwoording roepen om zo het probleem op te kunnen lossen. Daarom stappen ze op 17 december naar het Europese Comité van Sociale Rechten in Staatsburg.

Dit Europese Comité van Sociale Rechten is de sanctionerende instantie van de Raad van Europa die de nakoming van het Europees Sociaal Handvest controleert. In dit handvest staat onder meer dat ieder individu recht heeft op een huis en dat ieder individu beschermd moet worden tegen armoede. De regeringsverklaring van de Belgische verkiezingen van eind 2019 was volgens Hugo Beersmans, woordvoerder van de Woonzaak, bedroevend op het gebied van woonbeleid in België en Vlaanderen. Hierdoor volgde de officiële oprichting van de Woonzaak begin 2020 met origineel vijf woonorganisaties, wat ondertussen uitgegroeid is tot 38.

Het juridische aspect

Voor het indienen van de klacht bij het Europees Comité, heeft de Vlaamse Woonzaak een onderzoek laten doen bij drie Belgische Universiteiten: Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en de Universiteit Brussel. Dit onderzoek ging na wat de problemen precies waren op het gebied van wonen in Vlaanderen in het kader van het handvest. Hieruit kwam dat Vlaanderen artikel 31 van het handvest niet goed heeft nageleefd. Dit artikel gaat specifiek over de huisvesting en dat iedereen daar recht op heeft. Ook bleek dat de Belgische overheid in 2002 heeft gezegd dat ze het recht op huisvesting niet goed na kunnen leven. Dit terwijl in de in 1997 opgestelde Vlaamse Wooncode (codex met afspraken op het gebied van wonen), het recht op huisvesting expliciet staat ingeschreven. Dit recht is gevolgd naar de Belgische grondwet van 1994, waar dit recht ook in staat. Via deze studie heeft de Woonzaak een bron en extra bewijs waarmee ze de kans op een goede uitspraak groter achten.

Woonzaak naar Nederland

Volgens Beersmans is het lastig om een initiatief als de Woonzaak naar Nederland te halen. Het is een te groot proces om het zomaar de kopiëren. Wat er in Nederland wel gedaan kan worden, is kijken of er in de interne wetgeving rondom wonen ook problemen zitten, zoals in België het geval was. Pas als dit grondig bewezen is, heeft zoiets zin in Nederland, want dan is er bewijs om mee naar de rechter te gaan.

Optimisme

De uitspraak van het Europese Comité in Staatsburg is echter niet bindend en hoeft dus niet gevolgd te worden door de Belgische overheid. Toch ziet de Woonzaak het positief in en heerst er optimisme. De Woonzaak wil namelijk een uitspraak die gebruikt kan worden bij de aankomende verkiezingen van 2024. Of de overheid deze uitspraak nou wel of niet volgt, maakt niet volgens de Woonzaak niet uit. Hoe dan ook is de Belgische overheid en dus de Vlaamse regering wel op de vingers getikt. Dit zal volgens Beersmans bij de aankomende verkiezingen niet vergeten worden. ‘’Het is een grote morele kwestie en er moet dringend iets gebeuren.’’

Bekijk hieronder het interview met Hugo Beersmans, woordvoerder van de Vlaamse Woonzaak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *