Nieuwe cijfers donorregistratie na het invoeren van nieuwe wet

Nieuwe cijfers donorregistratie na het invoeren van nieuwe wet

Dinsdag 5 oktober hebben het CBS en het Donorregister een verslag uitgebracht met daarin de nieuwe cijfers van de donorregistratie. Dit zijn de eerste cijfers na het invoeren van de nieuwe donorwet in 1 juli 2020; een verandering van een passieve registratie naar een actieve. Dit betekent dat wanneer iemand geen keuze maakt om donor te worden, hij of zij automatisch donor wordt en in het register komt als ‘geen bezwaar’.

 Meer mensen hebben na de invoering van de nieuwe wet hun keuze doorgegeven; begin 2020 had bijna 50 procent hun keuze gemaakt en nu is dit 75 procent. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat er 4,8 miljoen mensen actief toestemming hebben gegeven om donor te worden. Dat is bijna een miljoen meer ten opzichte van 2020. 3,3 miljoen mensen maakten geen keuze en zijn daarmee automatisch donor geworden. Het aantal mensen dat actief geen toestemming gaf nam toe met twee miljoen en komt daarmee uit op 4,3 miljoen in totaal.

Vooral de groep van 80 jaar en ouders geeft aan geen donor te willen worden. Uit de vorige cijfers bleek dat 25 procent van deze groep geen toestemming gaf, terwijl dat nu 51 procent is. Een ander gegeven uit het verslag is dat vooral jongeren tussen de achttien en twintig geen keuze door hebben gegeven.

Verslaggeefster Giorgia Albai gaat op bezoek bij Pieter Osnabrugge. Hij heeft 23 jaar geleden een harttransplantatie gehad.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.