Queerpop in Nederland

Queerpop in Nederland

sanne marcellis photography

Veel nummers in de muziekindustrie gaan over de liefde, vrijwel altijd over relaties tussen mannen en vrouwen. Jasha Eliane is queer zangeres en wil hier ontzettend graag verandering in brengen. Vorige week kwam haar nieuwste single ‘mijn vrouw’ uit.

De afgelopen jaren is het nog nooit zo belangrijk geweest: het accepteren van de LHBTIQA+’ers. Iedereen moet kunnen zijn wie die wil zijn en daar ook voor kunnen uitkomen. Nederland doet het internationaal gezien best goed wat betreft de acceptatie van LHBTIQA+’ers, blijkt uit cijfers. Elk jaar stijgt het percentage van de bevolking dat zegt geen problemen te hebben met deze groep een klein beetje. Toch valt het qua bijvoorbeeld queer muziek mee, het aanbod uit Nederland is klein. Als je het aan Jasha vraagt zouden er meer queer artiesten moeten komen in Nederland. Het aanbod moet volgens haar groter.

Waar komt de term queer pop eigenlijk vandaan? Het woord queer is sinds de jaren 90 steeds meer in opkomst. Maar de afgelopen jaren lijkt het steeds populairder te worden. Wie voelen zich geïdentificeerd met queer? Het is een ander woord voor bijvoorbeeld homoseksualiteit en travestie. Maar er zijn ook mensen die deze term gebruiken om zich te verzetten tegen de standaard heteronorm. Mensen die het woorden gebruiken verzetten zich graag tegen het hokjessysteem dat er door de jaren heen is ontstaan op het gebied van genderdiversiteit of -identiteit. De ‘LHBTIQA+’ term komt ook steeds vaker voor. Het staat voor  lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan. Om het even duidelijk te hebben is het een keuze voor mensen om zichzelf queer te benoemen. Het wordt vooral gebruikt om iemand niet in een hokje te plaatsen, queer zijn is daarom een overkoepelende term.  Ze zijn niet lesbisch of homoseksueel maar juist queer. Zo is LHBTQA+ een parapluterm voor mensen die wat betreft seksuele oriëntatie, romantische voorkeur, gender, of sekse anders zijn dan hetero of cisgender. De term brengt verschillende mensen samen.

Queer artiesten voor deze doelgroep zijn er zeer zeker. Zeker anno 2021 zijn er heel wat artiesten op te noemen die zich bezighouden met de LHBTIQA+ community. De geaardheid van de artiesten is geen geheim. Deze artiesten komen vooral uit Amerika, voorbeelden zijn Lil Nas X, Sam Smith, Hayley Kiyoko, frontman Olly Alexander van Years & Years, girl in red, Orville Peck, Arca, Frank Ocean, King Princess, Troye Sivan, Halsey, MNEK, The Japanese House, Kim Petras, Adam Lambert, Lionstorm, Miley Cyrus, Janelle Monáe. Het gaat ook al heel wat jaren terug, Elton John heeft bijvoorbeeld nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij op mannen valt. Ook George Michael, Freddie Mercury en David Bowie waren grote iconen in het genre. Om toch maar even te concluderen dat het als een domino-effect werkt. Het spreekt ook jonge artiesten aan zich meer uit te spreken over haar/zijn geaardheid. Ook is het typerend dat het allerlei genres zijn, van hiphop tot country. Er komen steeds meer artiesten vanuit alle kanten die openbaar zingen over hun eigen geaardheid. Het heeft impact op jongeren die nog zoekende zijn, de artiesten laten namelijk  zien dat het oké is om jezelf te zijn.

In Nederland is het een ander verhaal. Queerpop zelf wordt door Nederlandse artiesten weinig geproduceerd. Type je ‘queerpop in Nederland’ in dan komt Jasha Eliane als eerste naar boven. Zij is namelijk de eerste queer artiest in Nederland. Ze wil graag laten zien dat het helemaal oke is wie je dan ook bent, val je op vrouwen, mannen of ben je bi dat maakt allemaal helemaal niets uit. Ook heteropersonen moeten zich kunnen herkennen in haar muziek. Ze wil mensen meenemen in haar zoektocht naar het vinden van liefde, zowel naar anderen als naar zichzelf. Met haar vorige nummer ‘love is love’ kwam er al veel liefde vanuit de LHBTIQA+ community. Dit jaar heeft Jasha daarom ook besloten om zich volledig op haar muziek te kunnen storten, dit doet ze doormiddel van een tussenjaar. Volgens haar kunnen we nog erg veel van haar verwachten. Jasha haar muziek is te checken op spotify.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *