Lange files weer terug van weggeweest

Lange files weer terug van weggeweest

Filevorming bij de A2. Foto door: Lisette Oorschot

De lange monsterfiles van voor de coronapandemie zijn weer terug. Zo werd er afgelopen dinsdag de drukste ochtendspits gemeten sinds het uitbreken van de coronapandemie, er stond maar liefst 759 kilometer verspreid door het hele land. De verwachting is dat het alleen maar drukker gaat worden op de wegen.

Verkeersorganisatie ANWB ziet ook dat het steeds drukker wordt op de Nederlandse wegen. Bianca Damink, van de ANWB Verkeersinformatie, ziet dat de maanden oktober en november toch wel de drukste periodes zijn op de weg. “Er zijn minder mensen op vakantie en meer mensen op de weg omdat ze bijvoorbeeld naar het werk moeten en dat zorgt voor flinke oponthoud. We verwachten echt wel dat het de komende tijd drukker gaat worden en de filezwaarte toe gaat nemen, dus dat je langer in de file komt te staan. Zeker nu het winter wordt, slecht weer, het kan glad worden en het is vroeg donker en laat licht. Dat vinden mensen vaak ook wel spannender om te rijden, het rijdt wat lastiger en je moet meer rekening houden met anderen. En als we meer naar kantoor gaan de komende tijd, veroorzaakt dat ook meer vertraging in het verkeer en dus filevorming.”

De ANWB ziet dat het eigenlijk weer even druk begint te worden als voor corona. “In 2019 was het wel nog iets drukker, er stonden iets meer files per spits. Maar we zijn al hard op weg om die cijfers weer te gaan halen. Dus als dat niet veranderd en mensen massaal weer met z’n allen de auto pakken, kan het zomaar zijn dat het net zo druk wordt als in 2019.”

Zowel op de snelwegen en op de wegen in de binnensteden is de drukte goed te merken in het verkeer. Ook op de regionale wegen is het erg druk de laatste tijd, zoals bij het in- en uitrijden van de steden. “Automobilisten die alleen in de stad rijden zullen ook ervaren dat ze best wel veel vaststaan en op de snelwegen, als er iets gebeurt zoals een ongeluk of pechgeval sta je lang in de file. Het is eigenlijk een heel landelijk probleem, zowel op de snelwegen alsook op regionale wegen en in de binnensteden meten we veel files.”

“Voor ons was het ook afwachten wat er zou gebeuren nu we weer naar kantoor mogen sinds die laatste coronaversoepelingen van 25 september. We wisten niet precies of het echt weer gelijk druk zou worden, we hielden er wel rekening mee dat mensen massaal weer naar kantoor gingen en dat het drukker zou worden dan tijdens de coronapandemie, maar we zijn wel enigszins verbaasd dat de lange files zo snel weer toenemen. Dus dat was voor ons ook wel een beetje een verrassing.”

Nu de herfstvakantie voor veel mensen begint is het de verwachting dat het in korte tijd best druk zal worden op de Nederlandse wegen. “Vanmiddag en vanavond zal er een hele druk spits zijn omdat mensen dan toch weer op vakantie gaan, een weekje weg binnen Nederland naar een huisje. Bijvoorbeeld in het midden van het land, richting de Veluwe of op de wegen naar het zuiden van het land. Daar verwachten we dan ook heel erg veel drukte. Of mensen gaan misschien naar onze buurlanden, België of Duitsland om daar vakantie te vieren. Dus die kant op, staan zeker files vrijdagmiddag en in de avond. Het zal zeker een hele druk spits worden, honderden kilometers file staat er zeker wel.”

Traditiegetrouw van voor corona zijn de dinsdagen en donderdagen de drukste dagen op de weg en ook nu is dat nog steeds het geval. De ANWB ziet op deze dagen dat de ochtendspitsen en avondspitsen wederom het drukst zijn van alle dagen in de week. “Het zou heel erg handig zijn als mensen misschien wat kunnen wisselen in hun werkschema. Dus dat niet iedereen op dinsdag en donderdag naar het kantoor gaat en op woensdag thuiswerkt of vrij is. Het zou echt ideaal zijn als mensen dat wat kunnen schuiven. Dat is wel heel erg lastig, maar dat zou in de filezwaarte enorm schelen.”

In onderstaand interview legt Bianca Damink, van de ANWB Verkeersinformatie, uit waarom het nou afgelopen dinsdagochtend zo druk was op de Nederlandse snelwegen en of we nog meer van zulke lange files kunnen verwachten in de toekomst.

Over de auteur

Lisette Oorschot

🎓 Studente School voor Journalistiek (SvJ) aan Hogeschool Utrecht ✍🏻📰 Freelancejournalist 🌐 Maakt vooral journalistieke producties over maatschappelijke onderwerpen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.