Modulair bouwen in opkomst door nijpend woningtekort

Modulair bouwen in opkomst door nijpend woningtekort

Modulaire woning die wordt getransporteerd naar de uiteindelijke bestemming. Foto door: Lisette Oorschot

Het hedendaagse woningtekort in Nederland zorgt ervoor dat we andere, snellere oplossingen moeten verzinnen voor dit probleem. Eén van die oplossingen is modulair bouwen.

Modulair bouwen houdt kortweg in dat je een hele woning opbouwt, met alles erop en eraan, in een fabriek zodat deze later op locatie alleen maar geplaatst hoeft te worden. Vaak worden deze woningen al gerealiseerd in een paar dagen door het snelle geautomatiseerde fabrieksproces. Dat scheelt tijd en wordt daarom gezien als één van de manieren om de woningnood snel aan te pakken.

Bouwbedrijf Barli is gespecialiseerd in deze bouwmethode en heeft twee grote productiehallen in Uden waar deze woningen worden gefabriceerd. Het bedrijf ziet een stijging in het aantal aanvragen voor modulaire woningen en om aan deze vraag te kunnen voldoen en om het productieproces te versnellen is een derde productiehal in aanbouw. Naar alle waarschijnlijkheid kan deze hal volgend jaar in gebruik worden genomen.

Eén van de projecten waar het bouwbedrijf momenteel mee bezig is, is ‘Juf Nienke’ op IJburg in Amsterdam. Deze huizen worden speciaal gebouwd voor leraren. Het woningtekort in Amsterdam zorgt er namelijk voor dat zij geen passende woonruimte kunnen vinden en er zo een lerarentekort ontstaat. Daarvoor worden 61 woningen gerealiseerd die volledig circulair en energieneutraal zijn. Circulair wil zeggen dat ze alle materialen voor de bouw hergebruiken en recyclen. Onder andere zonnepanelen zorgen er dan voor dat alle energie zuinig wordt opgewekt. Eind 2021 zal het project klaar zijn.

In onderstaande videoreportage wordt meer uitgelegd wat modulair bouwen precies inhoudt en wat de voordelen zijn van deze bouwmethode ten opzichte van traditioneel bouwen.

Over de auteur

Lisette Oorschot

🎓 Studente School voor Journalistiek (SvJ) aan Hogeschool Utrecht ✍🏻📰 Freelancejournalist 🌐 Maakt vooral journalistieke producties over maatschappelijke onderwerpen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.