”Voor het eerst sinds de jaren 80 waren er nog nooit zoveel mensen op de been”

”Voor het eerst sinds de jaren 80 waren er nog nooit zoveel mensen op de been”

Op 12 september vond het allereerste woningprotest plaats in Amsterdam. Het Westerpark in Amsterdam was voor het middelpunt van de grootste woningdemonstratie sinds de jaren 80. Er waren ruim 15.000 man op de been die samen met de organisatoren van deze demonstraties woonopstand.nl zich sterk maken voor meer betaalbare woningen in Nederland.

Waarom was er een woningprotest?
Het protest was bedoeld om aandacht te vragen voor de wooncrisis. Door onder meer de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen is het steeds moeilijker om als starter een betaalbare woning te krijgen. Natuurlijk hebben niet alleen starters te maken met de stijgende huizenprijzen, ook voor andere woningzoekende wordt het steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden.

Onrustig einde van de demonstratie
Een politiewoordvoerder van de gemeente Amsterdam vertelde tegen RTL nieuws dat er na afloop van de demonstratie tientallen arrestaties werden verricht, omdat een groep krakers een pand in Amsterdam wilden kraken. Het ging om een pand in de Gravenstraat waar de krakers geweld tegen de politie gebruikten en barricades gebruikten om de politie tegen te houden. Volgens de politie staat deze groep los van de ruim 15.000 andere demonstranten die wel naar Amsterdam waren gekomen om daar te demonstreren tegen het enorme woningtekort. Hij benadrukt dan ook dat deze groep allemaal aanhangers waren van een kraakbeweging en dus niks met die hele demonstratie te maken hadden.

Ondanks onrustig einde veel optimisme
Volgens Marcel Trip een van de organisatoren was de demonstratie een succes en keek hij erg uit naar de volgende demonstratie die in Rotterdam plaatsvond. Tomek Karlas een student die ook aanwezig was, gaat er net zoals Marcel bij de volgende demonstratie in Rotterdam gewoon bij zijn.

Benieuwd wat Marcel en Tomek nog meer te zeggen hebben? Luister dan nu naar de onderstaande audioreportage over het woningtekort.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.