Commotie in bierbrouwers-land om nieuw wetsvoorstel op bieraccijnzen

Commotie in bierbrouwers-land om nieuw wetsvoorstel op bieraccijnzen

Foto ter illustratie. Foto van Brouwland, https://brouwland.com/nl/content/30-bier

Moeten bierliefhebbers straks extra geld neerleggen om te genieten van een speciaalbiertje? Als het aan staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief, ligt wel. Er komt namelijk misschien een nieuw wetsvoorstel waardoor de accijns op bier wordt verhoogd.

Kleine brouwerijen zullen door deze accijnswijziging het hardst getroffen worden en krijgen flink wat extra kosten met zich mee. Door dit wetsvoorstel zal dan voortaan de accijns worden bepaald op basis van het daadwerkelijke alcoholpercentage in plaats van de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt in het bier voordat het vergist wordt. Het zijn juist de kleine brouwerijen die in hun bier meer alcohol verwerken dan de grote brouwerijen zoals Heineken en Hertog Jan. Daarnaast wordt de accijnskorting die kleine brouwerijen nu nog krijgen, afgeschaft. Die kosten die hierbij komen kijken worden allemaal doorberekend, waardoor je als consument ook meer gaat betalen voor een speciaalbiertje.

De staatssecretaris laat in een nota weten dat dit wetsvoorstel het werk van de douane zal vereenvoudigen en ervoor zal zorgen dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen kleine en grote brouwerijen. Ook zou zo een gelijk speelveld worden gecreëerd tussen alle alcoholhoudende dranken, van wijn tot sterke drank zoals wodka en whisky.

Craft, de branchevereniging van onafhankelijke brouwers is het niet eens met dit wetsvoorstel en gaat kamerleden benaderen om tegen het voorstel te stemmen. Daar is haast bij geboden, want Vijlbrief wil nog dit jaar het plan er doorheen krijgen. De accijnswijziging zal dan per 1 januari 2023 ingaan.

In onderstaande audioreportage wordt uitgebreider uitgelegd wat deze accijnswijziging precies inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de kleine brouwerijen en voor de consument.

Over de auteur

Lisette Oorschot

🎓 Studente School voor Journalistiek (SvJ) aan Hogeschool Utrecht ✍🏻📰 Freelancejournalist 🌐 Maakt vooral journalistieke producties over maatschappelijke onderwerpen

1 reactie

  1. Irma Kuperus

    Dat is erg vervelend! Mag niet gebeuren. Zou jammer zijn als de kleine brouwerijen er straks niet meer zijn. Juist de kleintjes maken het lekkerste bier.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *