Meer dan een kwart van de studenten laat weten soms gedacht te hebben liever dood te zijn

Meer dan een kwart van de studenten laat weten soms gedacht te hebben liever dood te zijn

Een groot aantal hbo- en universitaire studenten heeft het afgelopen jaar last gehad van mentale problemen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland. Het onderzoek vond plaats in het voorjaar van 2021, tijdens de derde coronagolf. Meer dan 28 duizend studenten van vijftien verschillende scholen namen deel aan het onderzoek en deelden tussen maart en mei hun ervaringen. Het onderzoek, de zogenoemde Monitor Mentale gezondheid en Middelgebruik, is het eerste landelijke onderzoek naar de mentale gesteldheid onder jongeren in het hoger onderwijs.

 Belangrijkste resultaten onderzoek

51 procent van de studenten heeft last van psychische klachten. 12 procent hiervan ervaart deze klachten in ernstige mate. Een grote groep van de studenten ervaart klachten zoals, eenzaamheid, prestatiedruk, slaapproblemen en stress. Bij de studenten die regelmatig cannabis gebruiken of gebruikmaken van middelen die de concentratie verhogen, komen deze klachten vaker voor. De resultaten schetsen duidelijk dat er terechte zorgen zijn en vragen om een integrale aanpak.

De invloed van de coronacrisis

Al een langere tijd zijn er zorgen over de toenemende cijfers van studenten die kampen met psychische klachten. De coronapandemie heeft wel bijgedragen aan dat er meer studenten last hebben van psychische klachten zoals angst en somberheid. Als dit onderzoek wordt vergeleken met een onderzoek van voor de coronacrisis is het percentage van mentale klachten aanzienlijk hoger dan voor de pandemie. Corona is niet de enige oorzaak van de klachten, maar het heeft mogelijk wel gezorgd voor een vergroting. Vooral het gevoel van eenzaamheid is door corona een groter probleem geworden. De studententijd is een cruciaal momenten in het leven van jongvolwassenen hierin zijn ze extra gevoelig voor het vormen van mentale klachten. Tijdens een lockdown kunnen jongeren hun leeftijdsgenoten niet ontmoeten, terwijl ze hun leeftijdsgenoten juist nodig hebben om hun identiteit te ontwikkelen en zich prettig te voelen. Het onderzoek naar de mentale gesteldheid van studenten wordt de komende jaren herhaald, zo kan worden nagegaan in hoeverre de invloed de pandemie aanwezig blijft.

Suïcidale gedachten

Een op de vier van de studenten geeft wel eens aan af en toe of vaker de wens te hebben gehad dood te zijn. De voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), Lisanne de Roos zegt in een interview met de NOS dat ze het ‘schrikbarend’ vindt en dat ‘Na vandaag er niemand meer kan zeggen dat mentale problemen slechts bij enkele studenten voorkomen.

In de vierde radio-uitzending van Five4you wordt Manon Merkus ingebeld om hierover met de presentatoren in gesprek te gaan. Merkus is GZ-psycholoog en werkt bij 113 zelfmoordpreventie. Als GZ-psycholoog is ze vooral betrokken bij de begeleiding en de opleiding van de mensen die bij 113 werken. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Op 7 oktober 2009 ging de stichting live om zo het taboe op zelfmoord te doorbreken. Praten en contact zoeken is immers essentieel in suïcidepreventie. Beluister hieronder het fragment in de uitzending met Manon. Ze praten over het onderzoek en of Manon is geschrokken van deze cijfers, haar werk, het belang van een hulplijn en over of de coronapandemie invloed heeft gehad op het aantal mensen dat contact zocht met 113.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *