Gemeente investeert bijna 25 miljoen om gevolgen Coronacrisis te verzachten

Gemeente investeert bijna 25 miljoen om gevolgen Coronacrisis te verzachten

(Foto: Niels Baardemans)

NIJMEGEN – Het college van Burgemeester en Wethouders wil volgend jaar 12,6 miljoen euro vrijmaken voor extra investeringen in wonen, cultuur, lokale economie en binnenstad om zo de harde klappen van de coronacrisis te verzachten. Daarnaast komt er in de daaropvolgende drie jaar in totaal nog zo’n 12 miljoen euro bij. Dat staat in de begroting 2021-2024 

De gemeente wil geld investeren in het sneller realiseren van nieuwe woningen rond station Nijmegen en Kanaalzone/Winkelsteeg. Dat is noodzakelijk om de grote woningnood in de snelgroeiende stad te verkleinen. Eerder deze maand werd bekend dat de Rijksoverheid al 5 miljoen bijdraagt om de bouw van circa 670 woningen rondom het station te versnellen. De 1,5 miljoen investering van de provincie én 3,5 miljoen van de gemeente kan daardoor worden verdubbeld.  

 

De cultuursector, die in Nijmegen voor veel werkgelegenheid zorgt, is zwaar getroffen door de crisis en krijgt mede daardoor ook een impuls vanuit de gemeente. Zo wordt 4,5 miljoen euro die nodig is voor de opknapbeurt van de schouwburg naar voren gehaald en komt er extra ondersteuning voor middelgrote en kleine culturele producenten in de stad. Ook komt er alvast 2 ton vrij voor plannen rond het winkelcentrum Dukenburg en het omliggend gebiedHiermee wordt onder andere de bereikbaarheid, toegankelijkheid en aansluiting op de bus en trein verbeterd.  

 

De lokale economie, en hiermee ook de werkgelegenheid, wordt op peil gehouden door een extra budget vrij te geven van 300.000 euro in 2021 en 2022. Zo kunnen bedrijven en ondernemers behouden blijven. Voor de binnenstad maakt de gemeente een actieagenda die een kans biedt voor nieuwe ondernemers en met klimaat adaptieve maatregelen die zorgen voor meer groen en minder hittestress.  

 

Met deze impulsgelden verwacht de gemeente dat de stad na de crisis sneller kan herstellen, weer aan de toekomst kan werkendat belangrijke voorzieningen overeind blijven en bedrijven te ondersteunt worden. De gemeente zegt met investeringen in deze drie terreinen niet dat andere domeinen zoals onderwijs en duurzaamheid niet belangrijk zijn in het dempen van de gevolgen van corona. Hier blijft de gemeente onverminderd vanuit de al bestaande programmain investeren  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *