#WeGaanZeHalen maar toch niet?

#WeGaanZeHalen maar toch niet?

#WeGaanZeHalen maar toch niet?

7-10-2020

ROTTERDAM- Het plan om 189 vluchtelingen uit het afgebrande kamp Moria op Lesbos naar Nederland te halen is niet doorgegaan, omdat het is afgekeurd door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. #WeGaanZeHalen heeft 50.000 euro opgehaald om een vliegtuig te huren. In dat vliegtuig zouden de 189 vluchtelingen stappen om naar Nederland gebracht te worden. Een half uur voordat het team van #WeGaanZeHalen Lesbos bereikte, werden ze tegengehouden. Ze mochten daar toch niet meer landen. Het vliegtuig moest landen in Athene omdat de Griekse autoriteiten de veiligheid van Lesbos vreesde.   

#WeGaanZeHalen is een groep burgers die het niet vindt kunnen dat Nederland de verantwoordelijkheid van de opvang van vluchtelingen volledig bij Griekenland legt. Zij willen niet dat het kamp wordt herbouwd. De faciliteiten en leefomgeving daar zijn namelijk erg slecht. De winter komt eraan en de vluchtelingen slapen in een tent zonder ondergrond. Ook zijn er maar weinig toiletten voor ruim 10.000 mensen. Het vliegtuig zou twee dagen op het vliegveld van Mytilini blijven staan tot het groen licht had gekregen van de Nederlandse regering om terug te vliegen. Dat groene licht kwam niet. De 50.000 euro die opgehaald was, is in rook opgegaan. Het team is nog wel op Lesbos geweest om met een paar vluchtelingen te praten en hen uit te leggen wat er is gebeurd. Donderdag zat het team weer in een ander vliegtuig terug naar huis.  

Over of #WeGaanZeHalen een goede actie is geweest zijn de meningen verdeeld. Veel mensen vragen zich af waar de vluchtelingen naar toe zullen gaan als ze eenmaal in Nederland geland zijn. “Nijmegen heeft haar armen gespreid voor vluchtelingen. Ik zal aandringen op actie bij het kabinet.” Heeft burgemeester Bruls gezegd in een interview met de Gelderlander net nadat kamp Moria was afgebrand. In Nijmegen hadden enkele vluchtelingen kunnen verblijven en zo staan meerdere steden open voor opvang. Toch zijn veel mensen het er niet mee eens.   

We kennen nu al heel veel problemen met vluchtelingen. Een samenleving waarin vluchtelingen welkom zouden zij heeft niet alleen een aanzuigende werking maar is ook niet betaalbaar gelet op zorg die mensen zullen gebruiken, onderwijs en andere voorzieningen. Daarbij zijn er wat mij betreft veel te veel economische vluchtelingen die hier hun hand op komen houden of anderszins niets toevoegen aan onze samenleving. Het probleem is dat er slecht onderscheid gemaakt kan worden tussen mensen die vluchten voor oorlog, regime, geloof etc. De echte vluchteling is wat mij betreft tijdelijk welkom, maar zal daarna weer terug moeten zodra dit veilig kan.” Zegt een facebooker onder het bericht van #WeGaanZeHalen die zegt dat ze niet mochten landen op Lesbos.  

Peter van der Heide, actievoerder en hulpverlener van deze stichting, is natuurlijk voor de actie. Hij zegt: “WeGaanZeHalen is voor mij een vorm om maximale aandacht te vestigen op het vluchtelingenprobleem. Dit doen we op een legale manier. Het doel is dan ook vurige kolen stapelen op de hoofden van verantwoordelijke politici. Onze acties leveren schaamte op. Wij wekken geen valse hoop bij vluchtelingen. Al het mogelijke wordt gedaan om aan vluchtelingen uit te leggen wat we doen. Wij hebben de regeringen van Nederland en Griekenland de mogelijkheid geboden om 189 vluchtelingen op te nemen. Dat dit niet gebeurd, geeft het failliet aan van de humaniteit van de EU. Niets kan belangrijker zijn dat de levens van onze medemensen. Vluchtelingen passen niet in een kosten/baten plaatje.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *