Is een snelteststraat de redding voor de Nijmeegse horeca?

Is een snelteststraat de redding voor de Nijmeegse horeca?

Foto: Anna Sleutels,

NIJMEGEN – De Nijmeegse horeca is inmiddels alweer twee weken gesloten en het vooruitzicht is niet hoopgevend. Maar Khalid Oubaha, eigenaar van verschillende horecazaken in Nijmegen, zegt een plan te hebben voor het openen van een snelteststraat in de horeca. Betekent dit dan de redding voor de Nijmeegse horeca?

Volgens RIVM-woordvoerder Coen Berends is het nog te vroeg om te zeggen of deze sneltesten een redding gaan zijn voor de horecazaken. Daarnaast zou je volgens Berends veel meer mankracht nodig hebben om zo’n test af te nemen. Zo staat ook in een rapport van het OMT ‘Advies antigeen(snel)testen’. “Wat je eigenlijk wil is dat het aantal besmettingen naar beneden gaat en dat zal zeker nog drie weken gaan duren. Daarna kan je pas kijken of je maatregelen terug kan draaien”, aldus Berends.

Ook gezondheidseconoom Jochen Mierau zegt, in een interview met Nieuwsuur, dat er stapsgewijs gewerkt moet worden. Deze testen zullen als eerst ingezet gaan worden waar dit het hardst nodig is. Maar zodra er kennis is van hoe de testen goed en snel kunnen ingezet kunnen worden, “dan is natuurlijk de volgende stap dat we weer naar het theater, het restaurant, of het voetbalstadion kunnen.”

De belangrijkste vraag die nu onderzocht wordt is: hoe betrouwbaar zijn deze testen? En hoe groot is de kans dat wanneer je iemand negatief test, toch positief blijkt te zijn? Berends: “Volgens mij moeten we dat eerst duidelijk hebben en dan kan je iets zeggen over het inzetten van deze testen in de horeca.”

De gemeente Nijmegen ziet het voorlopig somber in dat Kahlid Oubaha een sneltestraat kan openen voor zijn horecazaken. Aangezien de horeca dicht is, en hoogstwaarschijnlijk nog wel even dicht blijft, vindt de gemeente een snelteststraat voor de horeca op dit moment geen optie. Een wattenstaafje in je neus voordat je de kroeg in gaat, kan dus nog wel even duren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *