Sylvie had Corona maar is nog steeds niet de oude “De GGD raadde ons aan apart te leven, dat voelde als een dubbele straf”

Sylvie had Corona maar is nog steeds niet de oude “De GGD raadde ons aan apart te leven, dat voelde als een dubbele straf”

(Foto: Sylvie Koning)

NIJMEGEN- Sylvie Koning is er na een belletje van de GGD op 29 september achter gekomen dat ze positief is getest op corona. Drie dagen lang was ze erg ziek. Hoge koorts, hoofdpijn, hoesten, verkouden en een zwaar, grieperig gevoel in haar lijf. Ook Sylvies vriend en jongste dochter werden besmet. Sylvie is normaal gesproken erg actief. Ze fietst elke dag naar haar werk, danst twee keer per week en doet soms een box lesje  thuis, maar nu ervaart ze de lange nasleep van corona.  

Op zaterdag 26 september kreeg Sylvie klachten. In het begin was ze erg ziek. Zo ziek dat het zonder paracetamols niet uit te houden was. Haar jongste dochter was thuis in het weekend dat Sylvie besmettelijk was. “In eerste instantie ging ze in quarantaine in haar studentenkamer, maar omdat het vooruitzicht van tien dagen vast zitten in een kamer van 3×4 haar niet prettig leek, is ze terug naar Nijmegen gekomen.” Eenmaal terug in Nijmegen waren er drie personen uit het huishouden van Sylvie positief getest op corona. De GGD raadde Sylvie en haar gezin aan apart te leven en alles wat gebruikt of aangeraakt werd meteen te ontsmetten. “Wij besloten dat niet te doen omdat dat als een dubbele straf voelde. Je hebt immers al corona en dan moet je ook nog apart gaan leven. Dat was teveel van het goede. We hadden dus alle drie corona en leefden twee weken binnen.” 

Ik vroeg Sylvie of zij zich schaamde toen ze aan mensen moest vertellen dat ze corona heeft. Ze vertelde mij dat ze geen schaamte heeft gevoeld omdat ze weet dat ze er niks aan kon doen dat ze corona kreeg. “Wel heb ik een soort paria gevoeld omdat je ‘het’ hebt.” Alhoewel het vertellen aan mensen geen schaamte gaf, zei Sylvie dat het laten bezorgen van boodschappen door vriendinnen soms erg ongemakkelijk en vervreemdend voelde. “Je bent erg afhankelijk van anderen.” Het hebben van corona bracht veel emoties mee. “Het was een rare gewaarwording.” Sylvie voelde opluchting “dit is ‘het’ dus” en gelatenheid maar ook boosheid en onzekerheid. Voor familie en vrienden was zij de eerste in hun kring die corona had, veel mensen waren verbaasd maar ook nieuwsgierig naar hoe het was om ‘het’ te hebben. 

Ook vroeg ik Sylvie hoe het was om in thuis quarantaine te zitten en wat ze het meest miste. Ze vertelde mij dat ze het een rare periode vond omdat ze niet wist hoe lang het zou duren voordat ze weer beter zou worden en omdat ze niet wist wat de schade op lang termijn zal zijn. “Dat maakte mij onzeker, ook omdat niemand wist hoe het nu verder moest. Bij de GGD gaven ze tegenstrijdige adviezen. Ik had me erbij neergelegd dat ik niet naar buiten kon en dus geen vrijheid had in mijn handelen.” Dat ze ook nog thuis moest blijven terwijl ze zich beter voelde was wel moeilijk. Ze mocht pas weer aan het werk als docent Nederlands op haar middelbare school toen ze 100% klachtenvrij was. “Het moeilijkste moment vond ik juist toen ik ziek werd, ik had moeite om me daar aan over te geven.”  

Maar hoe zit het nu eigenlijk met Sylvie? Het is iets meer dan een maand geleden dat ze positief werd getest op corona maar ze is nog steeds niet de oude. Ze was ervan geschrokken dat ze minder kon dan voorheen en werd daar ook onzeker van. “Ik was bang dat de schade blijvend zou zijn en ik de pijn in mijn rug die ik had overgehouden aan het hoesten nooit meer kwijt zou raken.” Inmiddels weet Sylvie dat de pijn in haar bovenrug gekneusde ribben zijn van het hoesten en haar conditie langzaam beter wordt. Sylvie is weer hele dagen aan het werk en sport weer, maar hierbij moet ze wel letten op haar lucht. “Corona was echt een aanslag op mijn longen.” Ondanks dat alles blijft ze positief. “Niemand kan zeggen hoe het verder gaat, dat heb je met een nieuwe ziekte. Deze onzekerheid hoort erbij.”  

Als laatst vroeg ik haar of ze voor of tegen een strenge lockdown is en of haar ervaring met corona invloed heeft op het antwoord. Sylvie denkt dat een strenge lockdown maar voor een korte periode zal werken. “Ik vermoed dat corona nog wel langere tijd onder ons is en dat we daarom moeten kijken naar maatregelen die op langere termijn zijn vol te houden. Ik denk dat het natuurlijker is om nog wat bewegingsvrijheid te hebben en daar bewust mee om te gaan.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *