Nicole Fielmieg over de parkeernota “Onze democratische rechten zijn ons afgenomen”

Nicole Fielmieg over de parkeernota “Onze democratische rechten zijn ons afgenomen”

(Foto: pexels.com

NIJMEGEN- Tijdens de opening van de gemeenteraadsvergadering van nijmegen klaagt de voorzitter over de afwezigheid van vrouwelijke raadsleden. Tijdens deze vergadering zijn alleen mannelijke raadsleden aanwezig. “Dan moet ik het vrouwelijke geweld er maar in brengen”, aldus de voorzitter. “Gelukkig hebben we genoeg vrouwelijke sprekers, we beginnen met mevrouw Fielmieg.” Nicole Fielmieg neemt plaats en ziet eruit alsof ze klaar is om te spreken. Een beetje zenuwachtig lijkt ze wel, maar ze ziet er ook vastberaden uit. Nicole begint met praten. 

Nicole Fielmieg is op 4 november aanwezig bij de raadsvergadering als inspreker. Ze spreekt vanuit vele petitie tekenaars die niet willen dat de huidige parkeernota van Nijmegen wordt vastgesteld. Dit is vooral door de onduidelijkheid en de ontoegankelijkheid van de parkeernota. “Door het aannemen van deze parkeernota zijn onze democratische rechten ons afgenomen”, aldus Nicole die gespannen de raad in kijkt. Ze zegt dat, door de nieuwe regels over het invoeren van de parkeernota, ruim 90% van de Nijmegenaren buitenspel worden gezet. “Sinds wanneer is een minderheidsstem democratisch?” Vraagt ze wanhopig maar ook boos. 

Het punt waar ze zich vooral op focust is het betaald parkeren. Dit zal worden ingevoerd in Nijmegen Oost, West en Lent als gevolg van minder parkeerplekken in de stad. Volgens de parkeernota moeten er minder parkeerplekken in de stad komen en moet er vooral gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer. “Betaald parkeren zal als een olievlek over Nijmegen gaan. Als er zo in heel Nijmegen betaald parkeren is ingevoerd, welk probleem hebben we dan opgelost?” Zegt Nicole. In haar straat heeft ze in een weekend tijd bijna 300 handtekeningen kunnen verzamelen van mensen die tegen betaald parkeren in hun buurt zijn. Nadat ze klaar is met spreken overhandigt ze deze handtekeningen trots. 

Een informatieavond die een tijdje terug is gegeven, werd als burgerparticipatie beschouwt. Maar volgens Nicole hebben bewoners en ondernemers geen invloed gehad op het vormen van een oplossing. Zij werden alleen geïnformeerd over de huidige parkeernota. Voor het lezen, begrijpen en bespreken van de parkeernota en het in actie komen tegen de punten die genoemd werden, is veel te kort te tijd gegeven. “Wij kregen drie weken om dit allemaal te doen. De parkeernota is ontoegankelijk en onbegrijpelijk, het is een moeilijk document. Daarbij is corona steeds het excuus om niet écht met ons in gesprek te gaan.”

Echt in gesprek gaan is wat Nicole Fielmieg het liefste wil. De parkeernota mag niet ingevoerd worden want dat gaat ten koste van het democratisch recht van buurtbewoners. De gemeente zal samen met hen een oplossing moeten vinden zegt Nicole tegen de raad.

Nadat Nicole klaar is met spreken mag de raad vragen stellen. Het woord is eerst aan Selman van de PvdA. Hij vraagt Nicole wat er zou moeten gebeuren zodat ze tevreden is. Nicole antwoord daarop dat het belangrijkste voor haar en de buurtbewoners is dat ze gegarandeerd hun parkeerplek kunnen behouden, niet dat er geen plek meer is om voor hun huis te parkeren omdat er al een andere auto staat, en dat ze bezoekers kwijt kunnen. “Zodra deze parkeernota wordt ingevoerd zullen wij nooit gegarandeerd zijn van een parkeerplek en worden mensen uit de stad zelfs gestimuleerd om hier te komen parkeren. Dit zorgt natuurlijk weer voor nog minder plek.”

Meneer van Hooft van de SP stelt een vraag. De SP staat er bekend om dat zij ook tegen betaald parkeren zijn. Zij zijn zelfs een posteractie begonnen “baas in eigen buurt” die erg gesteund is door buurtbewoners. Zijn vraag is: “Als u nu een soort verkiezing in uw buurt zou houden, hoeveel procent zou ongeveer tegen betaald parkeren zijn?” Fielmieg hoeft daar geen twee seconde over na te denken en antwoord meteen “99% is tegen. Toen ik het rondje in mijn wijk maakte, was er maar een iemand die geen mening had. De rest was allemaal tegen! Tenzij ze een gegarandeerde plek krijgen voor hun auto, ziet niemand dit als een goede oplossing.” 

Ook Meneer Lokker van GroenLinks stelt een vraag. GroenLinks staat er vooral bekend om dat ze voor betaald parkeren zijn. Wethouder H. Tiemens is van GroenLinks en heeft in haar portefeuille parkeren, zij gaat dus over dit onderwerp. Tiemens staat er ook bekend om dat ze al lange tijd betaald parkeren wilt invoeren. GroenLinks wil dit, zodat de stad groener kan worden en er minder overlast is van auto’s. De vraag van Lokker is: “Waarom denkt u dat er meer mensen bij u zullen gaan parkeren?” Het antwoord van Nicole: “Daar is een logische verklaring voor, gelukkig ben in echt geboren voor logica. Bij veel woningen heb je net het geluk dat er zes mensen jarig zijn in de week. Dit zal zich allemaal verzamelen in het weekend. Door corona mag je maar twee mensen ontvangen. Hierdoor zullen er ongeveer twaalf mensen komen die allemaal hun auto kwijt moeten. Maar er komen geen nieuwe parkeerplekken, er is dus geen ruimte voor hen. Voor de twee of drie uur dat zij op bezoek zijn zetten ze makkelijk de auto even bij ons neer. Hierdoor verwacht ik veel meer drukte.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *