Ongeloof bij reisadviseurs na negatief reisadvies: “Het klopt gewoon niet”

Ongeloof bij reisadviseurs na negatief reisadvies: “Het klopt gewoon niet”

NIJMEGEN – Premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben dinsdag een negatief reisadvies afgegeven voor reizen naar het buitenland. Het kabinet wil niet dat mensen het virus vanuit het buitenland mee terug nemen. De reisbranche zag dit aankomen, maar toch zorgt het voor veel ongeloof bij reisadviseurs.   

Volgens Teun van Wel, reisadviseur bij The Travel Club in Nijmegen, kun je wel degelijk reizen naar het buitenland. Een reële kijk op de veiligheid van reizen en stoppen met het misbruiken van code oranje biedt hij als oplossing. “Natuurlijk in combinatie met testen, testen, testen”, vervolgt van Wel. Vakanties in het binnenland, wat Rutte als alternatief gaf, dat gaat volgens de reisadviseur niet werken. “Daar is Nederland te dichtbevolkt voor.” 

 

Ook als het aan Travel Club reisadviseur Lammieke Thomae ligt, is er een willekeur van omgaan met maatregelen vanuit de overheid. Thomae benadrukt dat de reisbranche vindt dat gezondheid boven alles gaat, “maar het hele geel, oranje en rood verhaal, van de overheid, rammelt aan alle kanten,” zegt ze. Dagelijks komen er nog vliegtuigen binnen uit die gebieden zonder dat er bij de passagiers een test wordt afgenomen”, aldus Thomae. 

 

De reactie van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging Reisondernemingen) op het negatieve reisadvies is dan ook ‘teleurstellend’ en ‘buitenproportioneel’. De ANVR bevreemdt dat ook reizen naar gele gebieden wordt afgeraden. Dit schept verwarring in het beleid dat tot op 3 november werd gehanteerd bij een geel reisadvies, namelijk; ‘reizen kan’, zo schrijft de ANVR in een persbericht op hun website. Daarnaast laat de ANVR in een open brief aan het ministerie weten dat mensen veilig kunnen reizen wanneer zij zich laten testen voor dat ze op reis gaan, en wanneer ze terugkomen.  

 

Met dit advies wordt het negatieve beeld richting reizen verder versterkt, volgens van Wel. “Dat is jammer, vervelend en onzinnig.” De reissector zou genoeg oplossingen hebben om reizen naar het buitenland mogelijk te maken. Zo heeft de toerismebranche in het buitenland er alles aan gedaan om vakanties zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er zijn maatregelen in vliegtuigen, hotels en op de bestemmingen. “Het maakt niet uit waar mensen zijn, maar hoe zij zich gedragen”, aldus van Wel.  

 

Volgens Thomae wordt de reisbranche niet gehoord. “Wij willen alleen dat er serieus naar de cijfers wordt gekeken, dat gebeurt nu niet.” Bijvoorbeeld de wintersport, benoemt de reisadviseur, “Oostenrijk doet er alles aan om de skivakanties veilig te laten verlopen. Ik voel mij daar stukken veiliger dan hier in Nederland.”  

 

De eerste zes maanden van de coronacrisis waren de adviseurs voornamelijk bezig met het annuleren van alle reizen. Nu het meeste geregeld is en nieuwe boeking voorlopig niet binnen zullen komen, is het zaak voor de adviseurs het hoofd boven water te houden en op zoek te gaan naar alternatieven.  

 

Thomae geeft aan, met behulp van de Tozo (tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers) en reserves, haar bedrijf in ieder geval nog een jaar te kunnen runnen. Ook is ze inmiddels aan het surveilleren bij de HAN als alternatief. “Gewoon een beetje bezig blijven,” aldus Thomae 

 

Ook van Wel geeft aan het hoofd voorlopig nog wel boven water te houden. “Maar het is wel interen op je reserves en je pensioen. Daar is het natuurlijk niet voor bedoeld.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *