Zo doen kerken in Nijmegen het tijdens corona

Zo doen kerken in Nijmegen het tijdens corona

Foto: Anna Sleutels,

NIJMEGEN- Het is al vaak mis gegaan in de Nederlandse kerken. Zo kwamen er in Staphorst ruim 500 mensen bij elkaar tijdens een dienst. Hierop kreeg de kerk veel kritiek. Er heerst veel onbegrip bij niet gelovige burgers. Hoe zit het met de Nijmeegse kerken? En hoe gaan kerkgangers om met de vele kritiek die zij ontvangen?

Wouter Roest komt uit Nijmegen en gaat daar ook regelmatig naar de kerk. Hij gaat naar de CGKV, die ook wel de Boskapelkerk wordt genoemd. Ook tijdens corona gaat Wouter gewoon naar de kerk met zijn gezin. Als het uitkomt natuurlijk en als hij weer aan de beurt is. Hij vertelt dat zijn gemeente is ingedeeld in wijken waar de leden vandaan komen. Bij elke dienst worden er uit die wijken, mensen geselecteerd die naar de kerk mogen. “Dat is bij ons ongeveer 30 man. De kerk is niet groot genoeg om meer mensen te kunnen ontvangen op anderhalve meter afstand.” Er wordt een ‘health check’ gedaan voordat de leden een voor een naar hun plek worden gebracht. Zij gaan ook weer een voor een weg. Daarna worden de stoelen ontsmet. Wouter zegt dat zijn kerk zich absoluut aan de regels houdt. De CGKV heeft alle regels die Wouter opnoemt op hun site staan. Wouter is ervan overtuigd dat de meeste kerken in Nederland zich aan de voorgeschreven regels houden en bewegen in de ruimte die door de regering wordt toegestaan. 

Hij vindt het jammer dat kerken zo onder vuur liggen. Kerken worden namelijk in deze periode ook gevraagd door de regering om mee te helpen met de armoede en eenzaamheidsbestrijding. “Hier lees ik in de media niks over terug.”

Ik vroeg hem of hij het fout vond dat sommige kerken meer dan 30 mensen ontvangen. Hij vond dit niet fout. “In een NIKE winkel bijvoorbeeld is rekening gehouden met het oppervlak van die winkel. Naar aanleiding van hoeveel mensen op dat oppervlakte kunnen lopen terwijl ze anderhalve meter afstand houden is bepaald hoeveel mensen er binnen mogen komen.” Hij vertelde daarbij dat hij niet vond dat het mis is gegaan in Staphorst. “Ik steek hierbij niet mijn kop in het zand want ik ben best kritisch.” De kerkgangers in Staphorst waren verdeeld over meerdere ruimtes van de kerk en zaten dus niet met zijn alle op een locatie. “Er is niet zozeer iets mis gegaan is Staphorst, maar de beeldvorming en de hetze zorgde ervoor dat het leek alsof er heel wat misging.”

De corona regels die opgesteld zijn met betrekking tot de kerk, vindt Wouter terecht. Kerken hebben een bijzondere positie in Nederland, maar deze hebben zij niet geëist. Dit heeft de kerk verworven volgens de grondwet. “De kerk maakt hier geen misbruik van, maar gaat er juist heel verantwoord mee om.” Door zijn geloof moet hij gehoorzaamheid betrachten naar de regering. 

Toch zijn er niet gelovige burgers zoals Nathalie die het belachelijk vinden dat gelovige burgers zichzelf in een bevoorrechte positie stellen. “Ik snak ook naar samenkomen, maar dit wil ik tijdens een concert bijvoorbeeld. Alleen omdat ik niet in god geloof, mag ik dit niet.” Nathalie vindt geloof geen argument om voor de regels een uitzondering te maken. “We stellen geloof in een te belangrijke positie.” Er heerst veel onbegrip bij burgers als Nathalie. 

Wouter geeft hier een antwoord op: “Ik begrijp dat zij dit zo ziet en ervaart. Ik denk dat de grote verontwaardiging van niet gelovige mensen vooral veroorzaakt wordt door de beeldvorming. In hetzelfde weekend als Staphorst was er namelijk een concert van André Hazes in Carré waar veel te veel mensen aanwezig waren die allemaal aan het dansen en meezingen waren.. Hier hoor je veel minder over in de media.” Vorige weekend ging Wouter samen met zijn gezin op vakantie naar Luxemburg, een toen nog gele zone. “Daar aangekomen bleek dat het hele campingpark leeg was. We waren verbaasd en vroegen naar de rede. Wat bleek is dat op de dag dat wij in Luxemburg aankwamen het advies van geel naar oranje was gewijzigd. De regels die in Luxemburg gelden waren geschonden door geen afstand te houden en geen mondkapjes te dragen. “ Op 21 oktober heeft het RIVM uitgegeven dat het reisadvies van Luxemburg inderdaad van geel naar oranje is gewijzigd. “Een advies voor alle mensen die commentaar hebben over de kerk is om je in de gang van zaken rondom de kerkgang te verdiepen. Je zal er dan achterkomen dat het allemaal erg meevalt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *