Nieuwe XL-testlocatie voor corona tussen Nijmegen en Arnhem

Nieuwe XL-testlocatie voor corona tussen Nijmegen en Arnhem

Foto door Floris Wijlacker

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen heeft het P+R transferium Nijmegen Noord aangewezen als locatie voor een nieuwe XL-teststraat. De GGD Gelderland-Zuid en de GGD Gelderland-Midden gaan deze testlocatie samen opzetten. Het plan is om deze in december al in gebruik te nemen zodat de GGD de toenemende vraag naar coronatesten aan blijft kunnen.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat elke Nederlander binnen een straal van maximaal 45 minuten een teststraat kan bezoeken. Om dat te bereiken worden er nieuwe L- en XL-testlocaties door heel het land ingericht. Volgens het ministerie kunnen dan 100.000 tests per dag worden afgenomen in Nederland en daarmee is het een verdubbeling van de huidige capaciteit. De nieuwe testlocaties worden strategisch verdeeld over het land en een van die locaties ligt dus tussen Nijmegen en Arnhem in.

In de nieuwe testlocatie komen maar liefst 16 inpandige teststraten en daarnaast zijn er ook plannen voor een ‘pop-up laboratorium’. Het moet ruimte bieden voor ongeveer 4000 tests per dag. Dit is echter geen vervanging voor de huidige teststraten in onze regio. De gemeente Nijmegen zegt dat de nieuwe locatie een uitbreiding is voor op lange termijn, dus ook na deze piek. De teststraat wordt geen ‘drive through’ zoals we bij veel teststraten nu veel zien. De GGD vertelt op hun site dat mensen hun auto of fiets moeten parkeren en daarna lopend door de teststraat heen kunnen.

Op dit moment wordt er vooral gebruik gemaakt van de reguliere PCR-testen maar de nieuwe locatie wordt zo ingericht dat nieuwe tests of sneltests kunnen worden gebruikt wanneer die verder worden ontwikkeld. Het plan is om te starten met de PCR-tests en die dan zo snel mogelijk aan te vullen met de zogenaamde LAMP-test; een snelle, goedkope en betrouwbare coronatest. De RIVM meldt op hun site dat de GGD Amsterdam onderzoek heeft gedaan naar deze test. Zij hebben bewezen dat de uitslagen van de LAMP-tests voor 99% procent overeenkomen met de PCR-tests. Het is dus maar een kwestie van tijd voordat de overheid, die zo snel mogelijk gebruik wilde maken van deze soort tests, ze ook daadwerkelijk gaat inzetten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *