Westnijlvirus: volgende drama na Corona?

Westnijlvirus: volgende drama na Corona?

(Foto: Pixabay) De veelvoorkomende huissteekmug.

ARNHEM- In totaal zijn er al zes mensen in Nederland besmet met het westnijlvirus. In oktober is het virus voor het eerst aangetroffen bij een patiënt in Nederland. Het virus gaat komend jaar waarschijnlijk voor grote gezondheidsproblemen zorgen, tenzij mensen zich goed beschermen tegen muggenbeten.  

In oktober 2020 is het westnijlvirus (WNV) voor het eerst aangetroffen bij een patiënt in Nederland zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het virus is nu bij zes mensen aangetroffen waaronder een inwoner uit de regio Arnhem. De patiënt heeft het virus mogelijk opgelopen in Utrecht door een muggenbeet. In de regio Utrecht zijn dit jaar in augustus en september vogels en muggen gevonden met het WNV. Volgens het RIVM zijn er begin november nog zes andere besmettingen geconstateerd in de regio Utrecht.  

Het virus komt al langere tijd voor in het zuidoosten van Europa, het Middellandse Zeegebied en de Verenigde Staten. In de afgelopen jaren heeft het virus zich verspreid naar Centraal-Europa, waaronder Duitsland. Als je besmet wordt met dit virus duurt het gemiddeld drie tot vijftien dagen voordat je mogelijk klachten krijgt. Ongeveer 80% van de mensen krijgen geen klachten, de andere 20% krijgt verschijnselen als koorts, hoofdpijn en spierpijn. Slechts 1% krijgt een ernstige ziekte zoals hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Als je een van deze ernstige ziektes oploopt is de kans op overlijden volgens het RIVM 4 tot 14. Bij mensen van 70 jaar of ouder kan de kans op overlijden zelfs stijgen naar 15 tot 29%.  

Het WNV wordt overgedragen door geïnfecteerde muggen. In dit geval gaat het om een specifieke mug, namelijk de huissteekmug, dit is een veelvoorkomende muggensoort in Nederland. Deze muggen voeden op vogels. Wanneer een vogel besmet is, nemen de muggen het virus over en kunnen dit overdragen naar andere vogels, zoogdieren en soms zelfs mensen. Oorspronkelijk wordt het virus niet van mens naar mens overgebracht, echter het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie. Om die reden meldt bloedbank Sanquin op haar website dat ze bloeddonaties, plasma en bloedplaatjes bestemd voor een directe transfusie gaan testen op het WNV 

In Europa werd in 2018 een recordaantal patiënten met het WNV gemeld. In totaal waren er 2083 bevestigde en vermoedelijke patiënten gedurende het jaar. De oorzaak van de uitbraak in 2018 ligt waarschijnlijk aan de hogere temperaturen en de grote hoeveelheid muggen en vogels. 

Ronald van Rij, hoogleraar Experimentele Virologie bij de afdeling Medische Microbiologie, geeft aan dat de muggen in deze tijd van het jaar minder tot niet actief zijn. “Ze maken zich klaar om te overwinteren, ze zullen amper nog mensen steken, dus het risico op WNV-infecties zal op het moment erg klein zijn.” Volgens van Rij is het afwachten of het virus volgend jaar wanneer de mug weer actief wordt, nog steeds in Nederland circuleert.  

 Preventie is belangrijk in deze, dus draag vanaf intrede van de schemering beschermende kledingop dat moment is de mug het meest actief. Daarnaast is het voorkomen van muggen in huis belangrijk, je kunt hierbij denken aan muggenspray, een muggenlamp en horren. Tot slot leggen muggen eieren in stilstaand water dus probeer dit in je tuin te vermijden.  

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Interessant artikel!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *