Prins Mauritsschool in Dukenburg ontvangt Groene Vlag

Prins Mauritsschool in Dukenburg ontvangt Groene Vlag

Foto door pexels.com

NIJMEGEN- Burgemeester Bruls heeft op de Prins Mauritsschool in Dukenburg de Groene Vlag mogen hijsen, omdat zij zich de afgelopen tweeëneenhalf jaar hebben ingezet voor verduurzaming van de school. Dit betekent dat ze zichzelf een Eco-School mogen noemen. Ze kregen de vlag van het hoofdkantoor van EcoSchools  

Het Prins Maurits is een brede christelijke basisschool voor kinderen van vier tot twaalf jaar. De school telt nu ongeveer 220 leerlingen verdeeld over acht groepen. Volgens de site van het Prins Maurits site zijn zelfstandigheid, samenwerking en respect voor elkaar de belangrijkste uitgangspunten. Het doel van het bezig zijn met duurzaamheid is dat de kinderen op de school bewust om leren gaan met het thema. “De Groene Vlag is de hoogste onderscheiding die je kan ontvangen als je als school gewerkt en voldaan hebt aan een aantal criteria die horen bij het predikaat van Eco schools”, aldus Tineke Deunk, directeur van de Prins Mauritsschool. Zij was erg blij toen ze de vlag in ontvangst mocht nemen omdat ze hiervoor veel werk heeft verzet.  

We zien hoe de school beloont is, maar wat voor een werk is er verricht om de Groene Vlag in ontvangst te mogen nemen? “De aftrap was tijdens een studieavond met de hele brede school.” Zegt Tineke. De begeleidster van ECO heeft de school informatie gegeven en is op een creatieve manier met hen aan de slag gegaan. “We hebben binnen de twee jaar veel gedaan zoals moestuinbakken en een compostbak geplaatst, maar deze waren helaas binnen no-time vernietigd.” Ook heeft de school een weggeefkast gemaakt waar spullen die je zelf niet meer nodig hebt in gelegd kunnen worden, deze spullen kunnen andere dan weer gebruiken. Er werden allerlei voorwerpen in gelegd zoals speelgoed, kleding maar ook kleine huisraad. Er zijn parkeeracties gehouden waarbij de veiligheid van kinderen gepromoot wordt. Het doel was de auto’s achter het schoolplein te laten parkeren. “Of nog beter, kom op de fiets of lopend naar school.” De school heeft een boomplantdag gehouden waarbij de kinderen een boompje mochten planten.  

De eco-kinderwerkgroep is een aantal keer bij elkaar gekomen. Deze groep zorgde ervoor dat er acties werden ondernomen, zoals een actie tegen de vervuiling van plastic. Ook werd het thema duurzaamheid in de groep besproken. “Het dak ligt vol met zonnecollectoren en de kinderen ruimen regelmatig het schoolplein en de omgeving op.” Zegt Tineke. Het Prins Maurits heeft ook een eco-hoek dat is een ruimte in de gang waar leerlingen van alles tentoon kunnen stellen. “Je kan denken aan artikelen of boeken op het gebied van duurzaamheid. We hebben ook een zelfgemaakte bijenkast en een brievenbus waar kinderen ideeën in kunnen stoppen met betrekking tot de groene school. Het is dus een informatieve hoek die jaarlijks wordt geüpdatet.” 

Om te laten zien wat de kinderen belangrijk vinden aan duurzaamheid is een eco-code opgesteld. Ze hebben de eco-code in de vorm van een boom weergeven. Deze voorbeelden zijn een paar van de vele initiatieven die de school heeft ondernomen om duurzamer te worden en te blijven. “Voor de hele brede school geldt dat eco-schools een vorm van leefstijl is en dat het geborgd wordt in het dagelijks leven. Er is geen scheidslijn tussen gezond, sportief of eco. Het één sluit het ander niet uit. Alles staat met elkaar in verbinding.” 

Een groene vlag moet je als school aanvragen. Als het na een audit blijkt dat de school inderdaad aan het criteria voldoet om zichzelf een eco-school te mogen noemen, krijgen ze de vlag toegekend. Dit was niet de eerste keer dat de Prins Mauritsschool een vlag aanvroeg. Vorige jaren kregen zijn de bronzen en de zilveren vlag. “Nu dan eindelijk de groene.” Om hun naam als Eco-school in stand te houden hebben ze een planning gemaakt met activiteiten die de school de komende periode gaat oppakken. Over twee jaar is er weer een audit.   

“Het verduurzamen van de school is een fantastisch project waar de kinderen heel erg bij betrokken zijn!” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *