Restauratie schilderijen Nicolaaskapel

Restauratie schilderijen Nicolaaskapel

NIJMEGEN- De 500 jaar oude schilderijen in de Valkhofkapel worden gerestaureerd. De schilderijen die uit 1543 dateren, worden door een gespecialiseerd bureau gerestaureerd. Dit zal tot december duren.

De Valkhofkapel of Nicolaaskapel is een van de oudste Nederlandse gebouwen en komt uit 1030. De schilderijen zijn des tijds door Keizer Karel V in de kapel gezet. De schilderijen worden voorzichtig gerestaureerd. Zo wordt de verf onderzocht en wordt de loszittende verf gestabiliseerd. Ook worden de nieuwe lagen van de oudere lagen weggehaald. Dit restaureren zal in samenwerking gaan met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De restauratie van de schilderijen staat al een jaar of vijf gepland en wordt nu daadwerkelijk in gang gezet. Voor een deel zullen de versieringen op de plafonds en op de muren beter zichtbaar worden. Daarnaast zullen de schilderijen en versieringen een laag krijgen, waardoor ze langer en beter bewaard blijven. De schilderijen zullen vooral fragmentarisch blijven, dat betekent dat het zichtbaar zal blijven dat de schilderijen en versieringen al bijna 500 jaar oud zijn.

Het Valkhof kreeg een nieuw gebouw, namelijk de Nicolaaskapel die Otto III liet bouwen ter ere van zijn moeder Theophanu. Theophanu was de vrouw van keizer Otto II die regeerde over Duitsland en een gedeelte van het huidige Nederland. Het Valkhof was erg geliefd onder de familie en het was ook de plek waar Theophanu overleed. Theophanu had in de dertiende eeuw de heilige uit Myra geïntroduceerd. De heilige uit Myra is onze Sinterklaas. Otto III vernoemde de kapel naar de heilige uit Myra, vandaar de naam Nicolaaskapel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *