Bindend studieadvies geschrapt voor hogescholen: “Een hogeschool moet een bepaald niveau eisen”

Bindend studieadvies geschrapt voor hogescholen: “Een hogeschool moet een bepaald niveau eisen”

(Foto door pexels.com)

NIJMEGEN- Leerlingen op de HAN hebben gemengde gevoelens over de afschaffing van het bindend studieadvies. Vorige week werd het BSA voor de eerstejaars van hogescholen voor dit jaar geschrapt. De motie, die ingediend is door GroenLinks, is nu door de meerderheid van de kamer aangenomen. Het BSA zou dit jaar te veel druk veroorzaken omdat het zoeken van een stage moeilijk is tijdens de coronacrisis. Leerlingen krijgen nu de mogelijkheid om de punten die ze dit jaar missen, volgend jaar te halen, blijkt uit het servicedocument dat gemaakt is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De afschaffing moet zorgen voor minder uitval van studenten dit jaar. Maar zijn er ook negatieve gevolgen?

Het bindend studieadvies werd eind vorige eeuw ingevoerd. Universiteiten en hogescholen mochten vanaf toen studenten wegsturen als zij niet genoeg studiepunten behaalde aan het einde van het jaar. Eerst was er nog maar weinig belangstelling voor, maar nu heeft vrijwel iedere opleiding een bindend studieadvies. Hoeveel studiepunten studenten moeten halen verschilt per opleiding. Meestal moeten ze twee derde van het totaal aantal studiepunten halen.

Drie studenten die te maken hebben met de afschaffing van het BSA, zijn Skylar, Maja en Sterre. Skylar studeert HBO-rechten op de HAN in Nijmegen. Om haar studie te halen moest ze eigenlijk 50 studiepunten halen. “Ik ervaarde veel stress toen het bindend studieadvies nog niet was afgeschaft. Ik zag hoeveel punten ik moest halen en dacht dat het onmogelijk zou zijn. Ik zou maar voor ongeveer één vak een onvoldoende mogen halen, de rest van de vakken zou ik allemaal moeten halen om het eerste jaar over te kunnen. Studeren tijdens corona betekent voor mijn studie vooral zelfstudie, de uitleg online is minimaal. Ik was dus bang dat ik het niet zou halen.” De landelijke studentenvakbond waarschuwt al jaren voor de stress die leerlingen ervaren door de aanwezigheid van het BSA. Ze willen al heel lang dat dit afgeschaft wordt, omdat de vakbond vindt dat het juist een averechts resultaat heeft. Ook zou het systeem ervoor zorgen dat studenten onnodige kosten oplopen. De LSVb is dan ook erg blij met het feit dat het BSA dit jaar is afgeschaft voor hogescholen, maar snapt niet waarom dit niet geldt voor universiteiten. Skylar: “Het afschaffen van het BSA motiveert mij niet om minder mijn best te doen, ik wil sowieso mijn propedeuse halen dus ik moet wel al mijn studiepunten halen. Dat mensen die hun propedeuse niet willen halen, minder gemotiveerd zijn voor school begrijp ik heel goed. Ik denk ook dat dit het gevolg gaat zijn. Al ben ik blij dat het dit jaar even anders ligt, zou ik niet willen dat het BSA voor altijd afgeschaft zou worden. Ik denk dat je door het BSA aan het einde van het jaar alleen de echte harde werkers overhoudt. Dit vind ik goed.” 

Een van de leerlingen die nu minder gemotiveerd is voor school, is Maja. Maja studeert verpleegkunde op de HAN in Nijmegen. “Ik vind het wel fijn dat het BSA niet meer geldt. Er is nu minder druk, omdat ik niet meer een bepaald aantal studiepunten moet halen. Al ben ik niet iemand die onderuitgezakt op de bank gaat hangen de rest van het jaar, denk ik wel dat ik mij minder zorgen zal maken over een moeilijke toets. Als ik een onvoldoende haal en het vak dus niet haal, is er niks ergs aan de hand want ik kan gewoon over.”

Ook Sterre is een eerstejaars op de HAN in Nijmegen waar ze social work studeert. In tegenstelling tot Skylar, ervaarde Sterre geen stress aan het begin van het jaar. “De docenten lieten weten dat ze realistisch gingen nadenken over hoe het allemaal moest gaan met het behalen van studiepunten tijdens de coronacrisis. Ze vertelde dat opdrachten aangepast zouden worden, er alternatieve opdrachten gegeven zouden worden en dat er soepeler omgegaan zou worden met het nakijken van toetsen.” Ook Sterre is niet minder gemotiveerd voor school nu het BSA is afgeschaft. “Ik wil sowieso mijn propedeuse halen omdat ik nog niet zeker weet of social work is wat ik wil doen. Misschien wil ik hierna wel naar de universiteit.” Net als Skylar, denkt Sterre wel dat veel leerlingen die niet hun propedeuse willen halen minder gemotiveerd zullen zijn voor school. “Veel leerlingen zullen minder hun best doen omdat het nu niet meer uitmaakt welk cijfer je haalt voor een toets. Je gaat toch wel over.” Sterre wilt niet dat het BSA voor altijd afgeschaft gaat worden. “Er is een bepaald niveau die een hogeschool moet eisen vind ik, zonder het BSA zullen er veel meer leerlingen zijn die niet goed genoeg zijn voor de opleiding en eventueel later afvallen.” 

Het Radboud, een universiteit waar het BSA nog wel geldt, is een voorstander van het Bindend Studieadvies. “Zowel voor student, als voor universiteit is het belangrijk dat studenten niet blijven hangen in een studie die niet bij ze past. Op basis van het literatuuronderzoek en de analyse van de onderzoeksgegevens aan de Radboud Universiteit kan worden gesteld dat de selecterende functie van het BSA goed werkt voor de meerderheid van studenten.” Uit het onderzoek blijkt dat studie uitval zich voornamelijk concentreert in het eerste jaar, waardoor studenten zich kunnen oriënteren op een andere opleiding. 

Voor onderstaande tabel is het belangrijk om te weten dat BSA in het studiejaar 2011/2012 is ingevoerd.

(Tabel uit het onderzoek van het Radboud)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *