Winkelen in Black Fridayweek: wel of niet coronaveilig?

Winkelen in Black Fridayweek: wel of niet coronaveilig?

(Foto door: Niels Baardemans) De Broerstraat te Nijmegen

NIJMEGEN – Hoewel het aantal dagelijkse besmettingen nog steeds hoog is en premier Rutte een dringend advies gaf om niet te gaan ‘funshoppen’, hebben veel winkels in Nijmegen dit jaar toch Black Friday-deals. Het winkelen is wel anders dan voorgaande jaren. Maar wat doen winkels precies om een veilig bezoek te bieden aan hun klant en is dat bezoek dan wel veilig?

Vakbond FNV Handel riep eerder deze maand de detailhandel op om hun verantwoordelijkheid te nemen en dit jaar niet mee te doen aan het uit Amerika overgewaaide fenomeen Black Friday. Door de drukte in de winkelstraten en winkels zou het volgens de FNV onmogelijk zijn de maatregelen na te leven. En daarmee zou het niet voorkomen kunnen worden dat de besmettingscijfers oplopen.

De vestiging van Jack & Jones in Nijmegen zegt heel goed de regels te kunnen handhaven. “De winkel is 325 vierkante meter groot, heeft twee zijdes pashokjes en we mogen maar dertig mensen binnenlaten. Wij kunnen heel goed de anderhalve meter garanderen,” zegt de filiaalmanager van Jack & Jones in Nijmegen. Wanneer de winkel het maximaal aantal bezoekers heeft bereikt kunnen klanten geweigerd worden. “Dan mag je gewoon heel even buiten wachten”, aldus de filiaalmanager.

Koepelorganisatie RND (Raad Nederlandse Detail) laat in een persbericht weten dat de FNV zich geen zorgen hoeft te maken over de drukte in de Nederlandse winkelstraten in het Black Friday-weekend. In Nederland is het fenomeen nog niet zo groot als in Amerika en hier is het vooral een online evenement.

De Amerikanen zijn de dag na Thanksgiving, de laatste donderdag van november, vrij van werk. Op die vrijdag begint het ‘shopping season’. Winkels bieden hoge kortingen aan en mensen gaan deze massaal scoren. In Nederland moeten mensen op Black Friday echter gewoon aan het werk en hebben dus geen tijd om naar het centrum te gaan. In Nederland zijn veel aanbiedingen online te vinden, daarom zou het dus niet bijzonder druk moeten zijn in de stad. 

Los van het feit dat veel aanbiedingen online te vinden zijn, hebben toch veel winkels in Nijmegen fysieke Black Friday-aanbiedingen. Dat betekent niet dat winkels niks doen om zich aan de maatregelen te houden. Er wordt op meerdere manieren geprobeerd om mensen verspreid over verschillende momenten te laten komen. De meeste aanbiedingen zijn bijvoorbeeld niet alleen op vrijdag te bemachtigen, maar kunnen de hele week verzilverd worden. Daarnaast bedenken winkels zelf ook manieren waarop klanten wel naar de winkel kunnen komen, maar er niet lang zullen blijven. 

“Bij ons kunnen klanten zich aanmelden via de website, waarna zij een code ontvangen in de mail. Deze kunnen zij gedurende de hele week verzilveren aan de kassa.” Daarnaast zorgt de Jack & Jones ervoor klanten er voldoende op te wijzen de winkel niet op de drukste momenten te bezoeken, zoals in het weekend. “Kom wel gewoon naar de winkel, maar doe het op een rustig moment door de weeks.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *