Vuurwerkverbod in Nijmegen levert commotie op

Vuurwerkverbod in Nijmegen levert commotie op

(Foto: Pixabay)

NIJMEGEN-Het vuurwerkverbod dat de gemeenteraad van Nijmegen heeft ingesteld levert veel verschillende meningen op. De gemeente laat weten wat de redenen zijn voor deze keuze, ook de eigenaar van Erica vuurwerk laat weten hoe zij ernaar kijken.

De gemeenteraad heeft op 1 oktober besloten een vuurwerkverbod in te stellen voor Nijmegen. Ten eerste is het verbod ingesteld om de zorg te ontlasten, daarnaast zorgt vuurwerk voor fijnstof in de lucht wat slecht is voor het milieu en mensen met longklachten last van hebben. Daarbij raken dieren gewond door vuurwerk, ervaren stress of worden ziek door het afval. De gemeente Nijmegen meldt dat de vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen zoals prullenbakken en putdeksels oploopt tot vele tienduizenden euro’s per jaar. Daarbovenop komen kosten voor de voorbereiding en inzet van politie en brandweer voor vernielingen en branden. Ten slotte worden er volgens de gemeente Nijmegen steeds vaker hulpverleners belaagd tijdens hun werk. Dit zijn de redenen waarom de gemeente heeft besloten een vuurwerkverbod in te stellen.

Ondernemers kunnen hun vuurwerk dit jaar niet verkopen. Het kabinet komt onder andere voor de vuurwerksector met een tegemoetkoming in de kosten voor de veilige opslag en het veilige vervoer van vuurwerk dat niet verkocht is, aldus de Rijksoverheid. Het kabinet trekt hiervoor zo’n 40 miljoen euro uit.

Volgens de eigenaar van Erica vuurwerk in Nijmegen, is het een heel slecht besluit van de overheid om vuurwerk te verbieden dit jaar. “Ze hadden beter geld kunnen besteden aan het controleren van afsteken van illegaal vuurwerk, dat levert meer problemen op.” De vuurwerkwinkel geeft aan dat ze hopen gecompenseerd te worden door de overheid, de winter is voor hen een bron van inkomsten. “Door dit verbod zal de ontlasting van de zorg nihil zijn, de vuurwerkbranche is al jaren bezig met het veiliger maken door geen pijlen en knalwerk meer te verkopen. Het is nonsens dat door dit verbod de zorg ontlast wordt, het overgrote gedeelte van de vuurwerkslachtoffers komt niet eens in het ziekenhuis te leggen.”

Erica vuurwerk is een van de vele winkels die alleen nog kindervuurwerk mag verkopen. “Dat loont niet goed genoeg, daarom hebben we de winkel gesloten en besloten niks te verkopen.”

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Goed artikel!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *