Vraag Naar Carbid Enorm Gestegen, Veiligheidsregio’s Maken Zich Grote Zorgen

Vraag Naar Carbid Enorm Gestegen, Veiligheidsregio’s Maken Zich Grote Zorgen

Foto: Wikipedia

NIJMEGEN – Carbidschieten lijkt voor veel mensen hét alternatief te worden voor vuurwerk. Sinds bekend is dat aankomende jaarwisseling een algemeen vuurwerkverbod van kracht zal zijn melden media dat de vraag naar carbid enorm is gestegen. Acht verschillende veiligheidsregio’s maken zich zorgen en hebben aangegeven gezamenlijke afspraken te willen maken omtrent carbidschieten. Ook staat een eventueel verbod op carbidschieten hoog op de agenda van het Veiligheidsberaad maandagavond.

Een melkbus gevuld met carbid en water. Hou hier een vlam bij en een grote explosie volgt. Carbidschieten staat sinds 2014 op de nationale erfgoedlijst. Al tientallen jaren is het carbidschieten onderdeel van de jaarwisseling, met name in de noordelijke provincies van ons land.

Gezamenlijke ‘carbidafspraken’

De afgelopen week stijgt de vraag naar carbid gestaag. Verschillende media melden dat sinds bekend is dat komende jaarwisseling een algemeen verbod op vuurwerk van kracht zal zijn om de zorgdruk te verminderen de vraag naar carbid explosief is gestegen. Voor veel mensen lijkt carbidschieten hierdoor een alternatief te zijn voor het traditionele vuurwerk. Volgens Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, denken veel mensen “Geen vuurpijl? Dan maar een melkbus aanschaffen.” Dit is volgens Bruls, tevens de voorzitter van de veiligheidsregio’s, niet de bedoeling. “Mochten er nou slimmeriken denken: ‘Oh, een vuurpijl mag niet, maar carbid wel’, nou mooi niet… want dan ga ik in Nijmegen gewoon ook het carbidschieten verbieden hoor, klaar!” zegt Bruls tegen RN7.

Acht veiligheidsregio’s gingen deze week met elkaar in gesprek om tot gezamenlijke ‘carbidafspraken’ te komen. Het is volgens de regio’s erg wenselijk om samen één lijn te trekken. Bruls zegt tegen Radio 1 het erg onhandig te vinden als er verschillende regels zouden gelden: “Het zou heel onhandig zijn als één gemeente zou zeggen ‘ik ga het nu verbieden’, de ander zegt ‘ik ga regels stellen’, en weer een ander zegt ‘het loopt bij ons altijd prima, we doen helemaal niks.’” Maandagavond maken de burgemeesters meer bekend omtrent de gezamenlijke ‘carbidafspraken’.

Wat mag wel, wat mag niet?

Volgens de politie is in Nederland carbidschieten tot op heden toegestaan tussen oudjaarsdag 31 december 10:00 en nieuwjaarsdag 1 januari 02:00. Er zijn geen strikte landelijke regels als het gaat om waar er precies carbid geschoten mag worden. Zo staat op de website van de politie beschreven dat carbidschieten zowel binnen als buiten de bebouwde kom is toegestaan, echter verschilt dit per gemeente. Op veel plekken in Nederland is het namelijk enkel toegestaan om te schieten buiten te bebouwde kom. Wel geeft de politie specifieke regels voor de schietplaats, zo dient de schietplaats ten minste 50 meter van openbare paden of wegen te liggen en minimaal 75 meter van woonbebouwing.

Veel mensen geven aan de regels verwarrend te vinden. Opvallend is dat in de APV vaak nog geen carbidregels zijn opgenomen.

Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, heeft niet gewacht tot de bekendmaking omtrent de gezamenlijke ‘carbidafspraken’ van aankomende maandag. Hij heeft aangegeven carbidschieten binnen de stadsgrenzen van Dordrecht te verbieden. “Het is heel onverstandig om in een verstedelijkt gebied hiermee te gaan schieten.”

Hoe gevaarlijk is carbidschieten?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid beschrijft verschillende veiligheidsrisico’s die carbidschieten met zich meebrengt. “Het deksel of de bal kan te hard worden vastgeslagen in de opening van de bus. Hierdoor is het mogelijk dat de bus ontploft. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn.” Andere risico’s die de OVV noemt zijn het mogelijk vroegtijdig ontploffen van de bus en brandwonden als gevolg van de steekvlam bij ontploffing.

Tijdens de jaarwisseling van 2019 belandde dertienhonderd mensen op de spoedeisende hulp of bij de huisartsenpost als gevolg van vuurwerkletsel. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat 6 procent van deze slachtoffers verwondingen had opgelopen als gevolg van carbidschieten. Dat komt neer op 78 personen.

Wat is carbidschieten eigenlijk?

Door in een grote melkbus water met carbid te mengen ontstaat een explosief gas. De bus wordt vervolgens afgedekt met een deksel of bal. Wanneer het gas in aanraking komt met een vlam ontstaat een chemische reactie waarna een explosie volgt. Al vanaf het eind van de negentiende eeuw, omstreeks 1895, wordt carbid in Nederland gebruikt voor fietsverlichting en autolampen: de zogenoemde carbidlampen.

Stukjes carbid (CC BY-SA 3.0 - Rasbak - wiki)
Stukken carbid (Wikipedia)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *