De grote kerk van Elst en zijn tempels waarschijnlijk op de Unesco Werelderfgoedlijst

De grote kerk van Elst en zijn tempels waarschijnlijk op de Unesco Werelderfgoedlijst

De grote kerk van Elst waar de tempels onder liggen. (Foto door: Franka Büchi).

ELST- De tempels onder de kerk van Elst hebben de kans om op de Unesco werelderfgoedlijst te komen. Volgens Dominee Jeroen Jeroense van de Protestante gemeenschap in Elst is de kans vijftig procent dat de het op de werelderfgoedlijst komt, ‘’ We beseffen dat onze kerk op een heel unieke plek staat, een eeuwenoude religieuze plek. Vroeger was hier voor Christus een Germaanse tempel daarna een Romeinse. Dus al bijna 3000 jaar religie hier’’. 

Ook de gemeente Overbetuwe vindt dat de tempel een plek verdient op de lijst. ‘’De gemeente vindt dat de Romeinse tempels onder de Grote Kerk een plek verdienen binnen Unesco Werelderfgoedaanvraag van de Neder-Germaanse Limes. De tempels onder de Grote Kerk zijn unieke resten van permanente Romeinse aanwezigheid in de regio. De tweede tempel behoort tot de grootste tempels die ten noorden van de Alpen zijn teruggevonden’’ meldde wethouder Dimitri Horsthuis-TangelderOok liet hij weten dat samen met de rijks monumentale kerk er meer dan 2000 jaar religieuze geschiedenis te bezichtigen is. 

De Protestante Gemeenschap en de gemeente Overbetuwe laat weten dat ze er trots op zullen zijn mochten de tempels op de lijst komen. Ook denken ze dat het een boost zal geven aan het toerisme vanwege de promotie van het werelderfgoed. De Kerk wil de toegang tot de resten van de tempels sowieso toegankelijker maken. De gemeente Overbetuwe vindt het ‘’een erkenning voor het unieke erfgoed in onze gemeente en een mooie kans om dit ook buiten de gemeente uit te kunnen dragen. We zetten ons als gemeente in om ons erfgoed breder uit te dragen en dit is een kroontje op dat werk met organisaties, ondernemers en vrijwilligers’’. Wel vindt de gemeente het moeilijk om te zeggen hoe groot de kans is dat het gebeurt, ze wachten af op het besluit van Unesco dat in 2021 zal komen.   

Ook de bewoners van Elst reageren positief, zoals mevrouw Maassen: ‘’Het is onze geschiedenis en een enorme schat aan kennis is in de geschiedenisDe rituelen en artefacten die door mensen zijn gemaakt en uitgevoerd zijn van ongekende schoonheid’’. Ook mevrouw Maassen vermoedt dat er meer toerisme naar Elst zal komen, wel hoopt ze dat er door de gemeente Overbetuwe er rekening mee houdt dat de Dorpstraat waar de kerk aan ligt er niet op berekend is, vanwege parkeergelegenheden en dergelijke. Zij dacht dat als het toerisme zoveel wordt dat de gemeente misschien bussen kan inzetten en dat de mensen lopend richting de kerk en zijn tempels gaan.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *