Verdwijnt de mountainbikeroute in Westermeerwijk? 

Verdwijnt de mountainbikeroute in Westermeerwijk? 

NIJMEGEN – Een groot deel van de gemeenteraad heeft woensdagavond gezegd dat de mountainbikeroute in Westermeerwijk moet verdwijnen. Dit om de natuur daar te beschermen, met het vliegend hert in het bijzonder. Niet iedereen is enthousiast over dit plan.  

Bea Peeters vroeg woensdag namens het IVN Rijk van Nijmegen (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) aan de gemeente om maatregelen te nemen voor het voorbestaan van het vliegend hert, een kostbare keversoort aldus Peeters. Een mountainbikeroute door Westermeerwijk zou de natuur daar verstoren en daar mag de gemeente niet voor wegkijken 

In de gemeenteraad denkt men er hetzelfde over. “Deze kilometerslange trail is aangelegd zonder dat omwonenden, natuurorganisaties en wetenschappers met actuele kennis van zaken zijn betrokken”, vertelt Eline Lauret van de Partij voor de Dieren. Het plan is nu om de trails 30 meter verderop aan te leggen maar dat lost niks op volgens Lauret: “Ook dieper in het bos komen vliegende herten en andere beschermde en bedreigde dieren voor.” 

Lusanne Bouwmans van D66 sluit zich bij Lauret aan: “Die mountainbikeroute had daar nooit mogen komen.” Bouwmans sluit haar woord af met een duidelijke vraag aan wethouder Bert Velthuis: “Wanneer halen we hem weer weg?” En zo zijn wel meer fracties negatief over de aangelegde mountainbikeroute.  

Toch wilt niet iedereen de baan weghebben. Nadat veel fracties hebben gezegd dat mountainbikers in Nijmegen geen terrein nodig hebben zegt Velthuis: “Ga dan niet volgend jaar klagen over het feit dat ze dan overal gaan fietsen.” Ook bij mountainbikeclub Lichtverzet is er onvrede: “MTB’ers zijn laaiend”, zegt voorzitter Alex Peters. 

Ondanks alle commotie vertelt Velthuis dat er geen fouten zijn gemaakt in het proces: “De normale gang van zaken is hier gevolgd.” De Partij voor de Dieren wil hier een debatstuk van maken en zal een motie indienen. Op 16 december zal verder worden gesproken over dit onderwerp.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *